Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, όπως κι οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες που σχετίζονται αμεσότερα με τη ζωή ή τον θάνατο που προκαλεί η φονική νόσος. Σ’ έναν μήνα θα ζήσουμε ένα πέμπτο κύμα του SARS-CoV-2, τ’ οποίο είναι πιθανό να δίνει 5.000 κρούσματα ημερησίως, προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα 17/9
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα 17/9 – Όλες οι περιοχές
Τα νησιά και η επαρχία παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα ύστερα από το πέρας του καλοκαιριού, ωστόσο, οι μεγαλουπόλεις «κοκκινίζουν» ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης στους δρόμους, τα μαγαζιά και τους χώρους εργασίας. Το σχέδιο με τ’ οποίο έχει αποφασίσει να πορευτεί η κυβέρνηση είναι σαφές: Επιβολή μίνι lockdown σε όποια περιοχή σημειώνεται έξαρση περιστατικών COVID, προς αποφυγή πιο επώδυνων για την Οικονομία περιοριστικών μέτρων, παραδείγματος χάριν ενός ακόμη καθολικού lockdwon που θα στείλει απευθείας στα βράχια χιλιάδες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει ανοιχτά τα σχολεία. Η διά ζώσης εκπαίδευση λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες, όμως οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί είναι τουλάχιστον ανεπαρκή. Η κυβέρνηση ορθώς εμμένει στη διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης, διότι αφορά την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών, αλλά η έλλειψη μέτρων μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας μια γενικευμένη έξαρση κρουσμάτων που θα κλείσει, τόσο τα σχολεία, όσο κι ολάκερη την κοινωνία.
- Μίνι lockdown και… καλό Πάσχα
Εν τω μεταξύ, σε τέσσερις περιοχές επιβλήθηκε μίνι lockdown. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Επιπλέον, παρατάθηκε η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας. Οι προβλέψεις για το εγγύς μέλλον μόνον ευοίωνες δεν είναι. Χαρακτηριστική είναι αυτή του μέλους της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, Νίκου Σύψα, ο οποίος εκτιμά πως θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα κι αποκλιμάκωση το Πάσχα. «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, η Ματίνα Παγώνη απηύθυνε έκκληση προς του γονείς να εμβολιάσουν τα ελληνόπουλα. «Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς.
Οι αρνητικοί οιωνοί δεν περιορίζονται στα παραπάνω: Δεδομένου ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού δεν βρίσκονται και φέτος στην ατζέντα της Πολιτείας, η πιθανότητα αναζωπύρωσης της γρίπης γίνεται πάρα πολύ μεγάλη. Το εκρηκτικό μείγμα COVID-19 και γρίπης δεν αποκλείεται να συμβεί και να δημιουργήσει ένα δύσκολο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέτωπο.
Όλα αυτά εν αναμονή της ανακοίνωσης εκ μέρους της Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για την COVID-19 στους άνω των εξήντα ετών και τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Το σκεύασμα που καταπολεμά τη θανατερή νόσο αποτελεί ένα υπερπολύτιμο όπλο στα χέρια των υγειονομικών αρχών.
- Τα παιδιά κι η προέλαση της «Δέλτα»
Ειδικά εν μέσω της πλήρους κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των υπολοίπων στελεχών του νέου κορονοϊού. Το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού και η προέλασή του συνεχίζεται μέσω διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη. Όπως είναι λογικό, από τη στιγμή που οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν κάνει το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, κατά ένα τουλάχιστον αξιόλογο ποσοστό, μοιραία ο ιός προσβάλει τις ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ως εκ τούτου, τα παιδιά αρχίζουν να πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο εν λόγω κορονοϊός, ακριβώς επειδή αποτελούν τους ιδανικότερους ξενιστές για τον ίδιο, διότι δεν έχουν αντισώματα. Την Τετάρτη, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συλλαλητήρια, ζητώντας περαιτέρω μέτρα για την προστασία των μαθητών και κατ’ επέκτασιν των οικείων τους.
Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τα παιδιά, διεμήνυσε ο ο γιατρός κι ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν με πολλά μέτρα άμυνας και όχι με ένα, δήλωσε στο iEidiseis ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, Βάνα Παπαευαγγέλου, πλέον το 21% από τις καινούργιες μολύνσεις αφορά παιδιά κι εφήβους, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 έτη. Στις 770 ανήλθαν την Πέμπτη οι νέες μολύνσεις της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των 772 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 770 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα και 2 αφορούν στο Άλφα.
Την ίδια στιγμή, οι εβδομαδιαίοι χάρτες του ECDC δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων τονίζει πως τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά νούμερα, ενώ διενεργείται μεγάλος αριθμός τεστ.
Θυμίζουμε πως την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.322 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έπειτα από τη διενέργεια 155.295 τεστ (PCR: 14.385, RAPID: 140.910). Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 1,5%. Το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 505 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 303 και η Θεσσαλονίκη 300. Επιπροσθέτως, η θανατερή νόσος COVID-19 νίκησε άλλους 42 συνανθρώπους μας, ενώ 359 ασθενείς νοσούν πολύ σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της χώρας μας.
Όσο οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και άλλοι διασωληνώνονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Όλα αυτά εν μέσω της έναρξης της σχολικής χρονιάς με δια ζώσης μαθήματα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως αρκετούς επιστήμονες.