Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το μπάχαλο ανάμεσα σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ανήλικους κατά κύριο λόγο, γνωστούς στη περιοχή ως «μπαχαλάκηδες». Με τα επεισόδια να σημειώνονται για δεύτερο κατά σειρά Σαββατόβραδο, στο έδαφος των Εξαρχείων.
Γύρω στις εννιά το βράδυ στη πλατεία Εξαρχείων συγκεντρώθηκαν άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ορισμένων κατοίκων, μέσω του διαδικτύου. Ηταν σε εξέλιξη, μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως αντίδραση, στην προγραμματισμένη κατασκευή εισόδου του ΜΕΤΡΟ στην πλατεία. Σε όλους είναι εμφανές ότι η επιλογή του σημείου έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η πλειοψηφία των κατοίκων όμως είναι θετική στη κατασκευή του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην πλατεία.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, που συμμετείχαν άνθρωποι από άλλες περιοχές, ακόμα και ξένοι Ευρωπαίοι πολίτες, συζήτησαν για την εξάπλωση του Airbnb, την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων που επικράτησε, τις αλλαγές από τα παραδοσιακά ταβερνάκια στα ακριβά εστιατόρια που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, τα μπαρ που δεν κλείνουν ούτε στιγμή και δεν αφήνουν κανέναν να κοιμηθεί, αφού ουδέποτε πραγματοποιούνται έλεγχοι τήρησης ωραρίου. Εξηγούσαν πως Ισραηλινοί και Κινέζοι αγόρασαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία σήμερα, μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Ορισμένοι, κάτοικοι βεβαίως κρίνουν ότι αυτές οι επενδύσεις, που στηρίζονται και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αποτελούν τη καλύτερη λύση.
Στην άλλη πλευρά της πλατείας, προς την οδό Στουρνάρη, κάθησαν ένα τσούρμο πιτσιρικάδες, με μια μπύρα στο χέρι. Ακουμπώντας δίπλα τους, τα φορτωμένα σακίδια. Ορισμένοι κατεβαίνουν από πανάκριβες μηχανές, φορούν επώνυμα μπλουζάκια. Εφηβοι, οι περισσότεροι, που έμοιαζαν να ήρθαν να το γλεντήσουν . Δίπλα τους, στέκονται και ορισμένα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, που έχουν ζήσει το ρατσισμό στο πετσί τους. Νέοι που κατοικούν σε φθηνά διαμερίσματα του κέντρου. Μαζί τους κι ελάχιστα παιδιά της γειτονιάς.
«Δεν θα ασχοληθεί κανένας μαζί μας. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, έξαρση κρουσμάτων. Τα Εξάρχεια δεν θα ξαναγίνουν η γειτονιά που παίζαμε παιδιά, όπως σε όλες τις γειτονιές. Τώρα φοβόμαστε να περπατήσουμε όταν νυχτώσει. Η εγκληματικότητα έχει ανέβει» έλεγε μια παρέα γυναικών στη πλατεία. Τονίζοντας πως οι χουλιγκανισμοί και οι καταστροφές βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους.
Τα καφέ γέμιζαν με νεαρό κόσμο που έρχεται από άλλες γειτονιές για να διασκεδάσουν το Σαββατόβραδο. Φασαριόζικες καλοντυμένες παρέες που παράγγελναν κοκτέιλ και μιλούσαν για το νησί των διακοπών τους. Οι σερβιτόροι ίδρωναν στη προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τα γεμάτα καταστήματα. Παντού ακουγόταν μουσική.
Γύρω στις εννιά το βράδυ κάνουν την εμφάνιση τους στη πλατεία, οι επιβαίνοντες σε μηχανές αστυνομικοί της ομάδας ‘ΔΡΑΣΗ’. Η ατμόσφαιρα αρχίζει να γίνεται ηλεκτρισμένη. Επιστρέφουν. Ξαναπερνούν για δεύτερη και για τρίτη φορά. Ορισμένοι αντιδρούν λεκτικά. Οι νεαροί που ήταν στην πλατεία, ανάβουν τους γεμάτους απορρίμματα, κάδους. Η μικρή συγκέντρωση στην πλατεία διαλύεται. Οι οδοί Στουρνάρη και Σολωμού τυλίγονται στις φλόγες και τα χημικά. Ακούγονται εκρήξεις από την Ζωοδόχου Πηγής, προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου συνήθως επιτίθενται στη διμοιρία ΜΑΤ. Όπως κι από τις οδούς Θεμιστοκλέους, Μεσολογγίου, και Εμμανουήλ Μπενάκη. Η πλατεία φλέγεται από λάστιχα και εύφλεκτα υλικά που είχαν μεταφέρει οι νεαροί μαζί τους. Μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική σε ολόκληρη τη περιοχή.
Εφιαλτικός ο ήχος στα στενά, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που άνδρες των ΜΑΤ έριχναν ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Κι ο θόρυβος από τις μπαλκονόπορτες που έκλειναν με δύναμη, για να αποφύγουν τα δακρυγόνα. Ακουγες ανθρώπους να πνίγονται στο βήχα. Τα χημικά και ο πετροπόλεμος γενικεύτηκαν. Οι πιτσιρικάδες μπροστά, οι (ελάχιστοι) μεγαλύτεροι πιο πίσω, να πετάνε πέτρες και μολότοφ στις διμοιρίες. Τα ΜΑΤ τους απέκλειαν ανάμεσα στην Πατησίων, τη Σόλωνος και την Χαριλάου Τρικούπη.
Για ένα ακόμα Σαββατόβραδο, τα καταστήματα κατέβαζαν με δύναμη, τα σιδερένια ρολά. Οι πελάτες έτρεχαν στα τυφλά, από τα χημικά, ανάμεσα σε φλεγόμενους κάδους. Το ίδιο και οι τουρίστες που προσπαθούσαν να διασωθούν, ορισμένοι κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Οι οδομαχίες εξαπλώθηκαν στα στενά. Όπως και η αλόγιστη ρίψη χημικών. Οι συγκρούσεις, στο έδαφος των Εξαρχείων, διήρκησαν περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα.