Ελλάδα

Πρωτομαγιά στο σπίτι: Τα μυστικά για ένα πετυχημένο BBQ

Φέτος δεν θα «πιάσουμε τον Μάη» στην εξοχή λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσουμε ευχάριστα στο σπίτι με τους δικούς μας ανθρώπους. Και τι καλύτερο από ένα μπάρμπεκιου; 

Με τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού να είναι σε ισχύ το φετινό τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα το περάσουμε μακριά από χωριά, εξοχικά, και νησιά αλλά στο σπίτι με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Έχοντας ως οδηγό το φετινό διαφορετικό Πάσχα δεν πτοούμαστε που δεν θα πιάσουμε τον Μάη στην εξοχή και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για ένα ωραίο μπάρμπεκιου πάντα σε στενό οικογενειακό κύκλο στο μπαλκόνι μας. Και αν υπάρχει παραδοσιακή ψησταριά με κάρβουνα, μια χαρά δουλειά θα κάνει μια ηλεκτρική ψηστιέρα ή ακόμη και το grill της κουζίνας.  Το ψήσιμο ωστόσο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαντάζει, χρειάζεται προετοιμασία και γνώση για ένα αποτέλεσμα που θα τρώνε όλοι και του ψήστη δεν θα δίνουν! 

1. Η ποικιλία

Αγοράστε από τον χασάπη σας διαφορετικά είδη κρέατος όπως μπριζόλες, λουκάνικα, κοτόπουλο, μπιφτέκια ή και παϊδάκια. Έτσι θα υπάρχει ποικιλία γεύσεων που θα καλύψουν κάθε γούστο. Στη ψησταριά μπορείτε να βάλετε και μερικά λαχανικά όπως πιπεριές και ντομάτες ως συνοδευτικά. 

2. Η καθαρή σχάρα

Μετά από κάθε ψήσιμο η σχάρα πρέπει να καθαρίζεται καλά με νερό και απορρυπαντικό ώστε να φεύγουν καμμένα λίπη. Αυτά τα λίπη δεν θέλουμε να υπάρχουν σε επόμενο ψήσιμο γιατί και ανθυγιεινό είναι, αλλά θα δώσουν και άσχημο γευστικό αποτέλεσμα στο κρέας μας. Μπορούμε να περάσουμε τη σχάρα με λεμόνι ή ξύδι για να απολυμανθεί και εφόσον κάψει καλά την αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κολλήσει το κρέας. 

3. Η σωστή θερμοκρασία

Βγάζουμε από το ψυγείο το κρέας πριν το ψήσιμο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να είναι μαλακό. Αν το είχαμε στην κατάψυξη πρέπει να το έχουμε βγάλει από το προηγούμενο βράδυ και να το έχουμε βάλει στη συντήρηση. Αν μάλιστα έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μαρινάρουμε και να το αφήσουμε να δέσει για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο και μετά να το βάλουμε στην ψησταριά.

4. Η ένταση της φωτιάς

Το κρέας μας θέλουμε να ψηθεί καλά αλλά σε καμία περίπτωση να καεί. Θέλουμε να έχει εξωτερικά μια ωραία κρούστα αλλά μέσα να έχει διατηρηθεί ζουμερό. Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε το κρέας αν υπάρχει φλόγα αλλά περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα. Αν η ένταση της φωτιάς είναι υψηλή μπορούμε να την κατεβάσουμε ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα λίγη στάχτη που θα έχουμε κρατήσει από προηγούμενο ψήσιμο. Γυρίζουμε το κρέας συχνά με τσιμπίδα και όχι με πιρούνι για να μην το τρυπάνε και χάνει τα υγρά του.

5. Η «ξεκούραση»

Αλάτι και πιπέρι είναι προτιμότερο να βάζουμε στο τέλος αφού έχουμε αποσύρει το κρέας από τη φωτιά. Σημαντικό είναι να μην κόψουμε αμέσως αλλά να τυλίξουμε το κρέας σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για 5 με 7 λεπτά ώστε να «ξεκουραστεί», να τραβήξει δηλαδή τα υγρά του και διατηρήσει όλη τη γεύση του.

Καλή σας όρεξη! 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πέτσας: Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις
Οργισμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τη νέα μείωση 40% στα ενοίκια
Chevron Right