Τη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφουν στο iEidiseis o πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κοροξενός και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ίδιου νοσοκομείου και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Θανάσης Σιούλης.
Σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό, η μείωση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό είναι τόσο μικρή, που καθόλου δεν αλλάζει τα δεδομένα της πρωτοφανούς κατάστασης με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι εδώ και εβδομάδες οι υγειονομικοί της πόλης.
«Χθες έκλεισε η εφημερία του ΑΧΕΠΑ – κατά την οποία, μάλιστα, δεν εφημέρευε η Παθολογική – με 80 εισαγωγές», τονίζει, διευκρινίζοντας πως αυτός ο αριθμός αφορά σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, όχι σε ύποπτα περιστατικά. Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», με το οποίο το ΑΧΕΠΑ συνεφημέρευε τη Δευτέρα, είχε 50 – 60 ακόμα εισαγωγές, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες δεν άλλαξε η εικόνα που έχουμε», καθώς συμπίπτει με εκείνη των εφημεριών των προηγούμενων 24ωρων.
Την ίδια ώρα, η πληρότητα των Covid-ΜΕΘ αγγίζει το 100% με την εξαίρεση 1 ή 2 κλινών, όπως μας λέει ο κ. Κοροξενός, καθώς «τα δεδομένα αλλάζουν ανά ώρα».
Σύμφωνος με τα παραπάνω εμφανίζεται και ο κ. Σιούλης ο οποίος μας δήλωσε πως «πράγματι όπως φάνηκε και στη χθεσινή εφημερία ο αριθμός προέλευσης ασθενών κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, με μικρή τάση μείωσης, χωρίς ουσιαστική διαφορά». Άλλωστε, «πέρα από τους ασθενείς από την πόλη, δεχόμαστε πίεση και από περιφερειακά νοσοκομεία», εξηγεί. Αθροίζοντας τα περιστατικά που ήρθαν στο ΑΧΕΠΑ από την περιφέρεια – «μέτριας αλλά και σοβαρής βαρύτητας» – ο αριθμός των εισαγωγών δεν άλλαξε, λοιπόν, σε σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, προσθέτει.
Σε σχέση με τις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ για περιστατικά κορονοϊού ο κ. Σιούλης υποστηρίζει πως διαθέσιμες είναι «μόνο 2 ΜΕΘ, από τις 42 κλίνες εντατικής, μέρος των οποίων άνοιξε μετά από ¨επιστράτευση” κάθε χώρου» και ότι, επομένως, «κινούμαστε οριακά».
Οι «αμείωτοι ρυθμοί» των ασθενών, συνεχίζει, έχουν επιπτώσεις και στους υγειονομικούς, οι οποίοι, πέραν την σωματικής και της ψυχολογικής κούρασης αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. «Αρκετοί έχουν νοσήσει, κάποιοι νοσηλεύονται, ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου μας διασωληνώθηκε», σημειώνει.
Εξάλλου, σε σχέση με τις τοποθετήσεις πως η αποφόρτιση του ΕΣΥ ενδέχεται να είναι θέμα ενός 10ημέρου, περίπου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ δηλώνει επιφυλακτικός. «Πριν μερικές ημέρες είχαμε ακούσει ανάλογες τοποθετήσεις, ωστόσο έχω την αίσθηση πως είναι τόση η θετικότητα στην πόλη που θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμη για να πέσουν τα νούμερα», αναφέρει.
Ο Θ. Σιούλης, από την πλευρά του, δηλώνει ενήμερος για τις προβλέψεις που βασίζονται στα λύματα και τα επιδημιολογικά μοντέλα, κατά τα οποία επίκεται σημαντική μείωση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά τονίζει πως «ως υγειονομικοί αν δε δούμε ν’ αρχίσει να περισσεύει ο αριθμός των κλινών, απλών και ΜΕΘ, να έχουμε κάποια μεγαλύτερα περιθώρια, δε μπορούμε να πούμε πως έχουμε στα χέρια μας δεδομένα που δείχνουν ότι σύντομα θα “ανασάνουμε”», ενώ θυμίζει, επ’αφορμής της επίταξης των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, πως υπήρξε ζήτημα ακόμη και ως προς τη διαθεσιμότητα των απλών κλινών.
«Όλοι μας θα θέλαμε μία την επιστροφή σε κάποια “κανονικότητα” αλλά μία βιαστική επαναφορά θα μας δυσκόλευε επί του παρόντος. Πιο λογικό είναι να κάνουμε υπομονή να βρεθούμε πιο κοντά σ’ αυτό που προσδοκά η ανθρωπότητα, το εμβόλιο, καθώς όλα τα άλλα ενέχουν σημαντικό ρίσκο», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 2.199 κρούσματα το απόγευμα της Τρίτης, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη (538), καθώς και 111 νέα θύματα της επιδημίας.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως με αφορμή το αυξημένο ιικό φορτίο σε περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, μεταξύ των προτάσεων που θα συζητήσουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο της χαλάρωσης της καρντίνας, ενόψει Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται να είναι και η γεωγραφική κατάτμηση της χώρας σε περιοχές με λιγότερους και περισσότερους περιορισμούς.