Ελλάδα

«Φαίνεται ότι θα σπάσουμε το ρεκόρ του 1987»: Η πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Ακόμα και τον καύσωνα του 1987 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει αυτός που βιώνουμε – Νέα πρόγνωση.

Ιστορικός είναι ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα καθώς, όπως δήλωσε την Παρασκευή (21/07), ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής της ΕΜΥ, «φαίνεται ότι θα σπάσουμε το ρεκόρ του 1987».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε: «Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα, όταν για περίπου 12-13 μέρες, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο (29-30/07). Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι».

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Λάλος, τονίζοντας: «Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και, από ό,τι φαίνεται,θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/07)».

Μέχρι 44 βαθμούς θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο

Συνεχίζεται σήμερα το ακραίο κύμα καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας από την Πέμπτη, με τον υδράργυρο να κινείται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα θα προσεγγίσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η σημερινή ημέρα θα είναι αρκετά ζεστή, με τη θερμοκρασία να κινείται μεταξύ 40 και 43 βαθμών και αυτή θα είναι μια ενδεικτική μέση μέγιστη θερμοκρασία για όλο το σύνολο της χώρας.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκεται σε ισχύ το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπει, για το Σάββατο (22/07), μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και στη Μακεδονία τους 39 με 41 και – κατά τόπους –στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 με 43 και – κατά τόπους – στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα τους 44 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, στα νησιά του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασία θα είναι 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, στη Θράκη και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός για σήμερα:

ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Σαρωνικό νότιοι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και, τις μεσημβρινές και απογευματινές, ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και – τοπικά – στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και – κατά τόπους – στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά – τοπικά – 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 και στην Κρήτη – κατά τόπους – έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια – τοπικά – 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και, από το απόγευμα, νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός είναι, το Σάββατο (22/07), ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 42 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 39 βαθμούς), από 25 έως 42-43 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 44 βαθμούς), από 25 έως 41-42 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 38-40 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Ανάλογο το σκηνικό του καιρού, δηλαδή με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Δείτε live την εξέλιξη του καύσωνα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πατούλης: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τις φωτιές και τον καύσωνα
Ποιος οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε λάθος για την Περιφέρεια Αττικής;
Chevron Right