Καμίνι από τον καύσωνα όλη η χώρα. Κοντά στην κορύφωση της δεύτερης φάσης του καύσωνα το Σάββατο 22/07, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τους 40.
Όπως φαίνεται στην εικόνα, 90 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, ενώ σε 30 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και ήταν ίση με 44.1.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η έντονη δυσφορία σε παραθαλάσσια κυρίως τμήματα, και οι υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (heat index) σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλές τιμές υγρασίας. Πιο συγκεκριμένα, στο Αιτωλικό στην περιοχή του Μεσολογγίου, το μεσημέρι του Σαββάτου καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50.6, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49.6.
Νέα πρόγνωση από την ΕΜΥ για τον καύσωνα
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ, το μεσημέρι του Σαββάτου (22/07), προειδοποιώντας για την εξέλιξη του καύσωνα και για θερμοκρασίες ακόμα και 45 βαθμών Κελσίου κατά τόπους.
Αναλυτικά, το Σάββατο (22/07) προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο τους 42 με 43 και – κατά τόπους – στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου. Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου, καθώς και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης, την Κυριακή (23/07) οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και – κατά τόπους – στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου, καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Ακόμα, τη Δευτέρα (24/07) η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και – κατά τόπους – στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη (25/07) και την Τετάρτη (26/07) αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη (27/07) η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.