Ελλάδα

Γιατί δεν ανοίγουν όλα τα καταστήματα τη Δευτέρα

Οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον αριθμό και τα είδη καταστημάτων που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου. 

Το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκαν οι αποφάσεις να ανοίξουν συγκεκριμένα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου στις 4 Μαΐου – και όχι όλα τα μαγαζιά αμέσως – κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, με δεδομένο πως από τη Δευτέρα θα ισχύουν παντού μέτρα προστασίας όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αναφέρθηκε αρχικά στην οικονομία της χώρας, «την οποία εμείς σαν υγειονομικοί επιστήμονες την βλέπουμε με δέος λιγάκι και ίσως να διαβάσατε και τις δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το τεράστιο αντίκτυπο που έχει αυτή η πανδημία σε οικονομικό επίπεδο», σημειώνοντας πως «δεν είμαστε αμέτοχοι αυτής της επιβάρυνσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνομόνων του υπουργείου είχαν «πολλαπλές συναντήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος πραγματικά ήθελε να ανοίξει και περισσότερα καταστήματα και είπαμε ότι πρέπει να αρχίσουμε σταδιακά».

Σημασία έχει ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανεβάζουν ρολά, όχι το είδος

Ωστόσο, «δεν είναι το είδος, αλλά ο αριθμός. Και επελέγη από το Υπουργείο και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης να είναι το 10%. Αυτό είναι, οι αριθμοί που είδατε των ατόμων, των επαγγελμάτων, των κατηγοριών του λιανεμπορίου, που επανέρχονται σε αυτή την μερική κανονικότητα, είναι το 10%. Ακριβώς γιατί δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζομένων να έρθει στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές με άτομα, πελάτες, σε εκατομμύρια την ημέρα», εξήγησε ακολούθως ο καθηγητής απαντώντας στο σκέλος του ερωτήματος που αφορούσε στη διάκριση μεταξύ καταστημάτων που ανοίγουν κι εκείνων που παραμένουν κλειστά.

«Ξέρετε τι πάει να πει να έχεις 2.500.000 επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρίσκει και απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία, γιατί και ο Υπουργός ήταν παρών στις περισσότερες από αυτές τις συναντήσεις. Εμείς, σαν επιστήμονες, θεωρήσαμε ότι με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, με δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα πολύ σταδιακά και θα συνεχίσει να γίνεται σταδιακά, ένας πολύ μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ διευκρίνισε πως δεν έλαβαν οι ειδικοί «την απόφαση το τι θα ανοίξει».

Για τους χώρους προσωπικής υγιεινής

Αναφερόμενος στο γιατί δόθηκε «προτεραιότητα» στο άνοιγμα των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως «κομμωτήριο, αισθητική είναι είδη, πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την υγιεινή μας. Και ξέρουμε περισσότερα από αυτά, ο κόσμος, δηλαδή, εμείς τα έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό τόσο έντονα, γιατί είμαστε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας του ιού. Αλλά σίγουρα ο κόσμος θέλει να περιποιηθεί και το πρόσωπο του, θέλει να περιποιηθεί την κώμη του, θέλει να περιποιηθεί πράγματα που αφορούν την προσωπική του υγιεινή. 

Άρα με αυτό το σκεπτικό, φαντάζομαι, καλά έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης και επέλεξε κάποιες κατηγορίες, που είχαν να κάνουν σχέση με την προσωπική υγεία, αλλά πάντα με γνώμονα τον αριθμό και όχι το είδος».

Τα μεγέθη που εκτίμησε ο αλγόριθμος

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρενέβη προσθέτοντας πως «στον αλγόριθμο του τι θα ανοίξει, προφανώς έπαιξαν ρόλο και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ο συνολικός αριθμός των ίδιων των επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και δη στα μητροπολιτικά κέντρα. Προφανώς και η χωροταξική διασπορά αυτών των επιχειρήσεων, δηλαδή»

Επίσης, «το κάθε Υπουργείο πρότεινε με βάση τα βήματα. Ερχόταν το κάθε Υπουργείο και έλεγε: στις 4, στις 11, στις 18, στις 25. Το έτερο Υπουργείο έλεγε: στις 4, στις 11, στις 18, στις 25. Το ίδιο γινόταν από όλα τα Υπουργεία. Η οριζόντια ανάλυση όμως, αποδείκνυε ότι αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε με αυτό το βηματισμό. Άρα δεν έχει να κάνει με το τι θα θέλαμε, έχει να κάνει με το τι θα μπορούσαμε», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Και είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε αυτή την πρώτη εβδομάδα να αξιολογήσουμε τα δεδομένα», συμπλήρωσε. «Η λογική που λέει γιατί άνοιξε το ένα, γιατί δεν άνοιξε το άλλο, γιατί δεν άνοιξε το παρά άλλο, μπορεί να βοηθάει τους πάντες σε μια γενική συζήτηση, όμως η πραγματικότητα είναι μια. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα, οι δομές είναι συγκεκριμένες και το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία, πάλι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και θα αφορά μια παράμετρο, την υγεία του Έλληνα πολίτη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», κατέληξε.

Γιατί δεν άνοιξαν τα καφέ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε, στη συνέχεια, καταθέτοντας και «ένα επιδημιολογικό κριτήριο επ’ αφορμή αυτών που έλεγε ο Υπουργός», ότι δηλαδή «οι καφετέριες, για παράδειγμα, και οι χώροι εστίασης ήταν από τους χώρους που έκλεισαν ταυτόχρονα (…) καθώς είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός και είναι από τους χώρους οι οποίοι πολύ μας ενδιαφέρει να μην είναι χώροι οι οποίοι θα ανοίξουν ταυτόχρονα με άλλους πολύ κρίσιμους επιδημιολογικά, για την πορεία της επιδημίας, χώρους».

«Άρα θέλει λίγη προσοχή. Ξέρω χώρες οι οποίες επανέρχονται στην κανονικότητα και όταν υπάρχει εθνική γιορτή βάζουν ολικό lockdown, ολικό απαγορευτικό. Γιατί; Είναι μια στρατηγική αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε για το καρναβάλι, τότε στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας και κάποια μεγάλα καρναβάλια δυστυχώς στο εξωτερικό που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, γιατί δεν τήρησαν άλλα μέτρα» πρόσθεσε.

ΠΟΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ 4 ΜΑΙΟΥ

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν οι παρακάτω ΚΑΔ:

  • 47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 47.62 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 71.20 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
  • 96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
  • 96.09.19.08 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει στις 11 Μαΐου. Πρόκειται για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls). Τέλος, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν 1η Ιουνίου.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλήρωση τζόκερ 30/4/2020: Νέο τζακ ποτ - Οι τυχεροί αριθμοί
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο να στηρίξει 200.000 ανθρώπους του Πολιτισμού
Chevron Right