Την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη γνωστοποιεί μέσω ανάρτησης του στα social media ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μαπλάσκας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σε ΜΜΕ για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.
Υπενθυμίζεται πως το μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς την Παρασκευή, χαρακτήρισε «βλάκα» τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της Καρολάιν καθώς «τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή».
Στην περίπτωση αυτή, υποστήριξε μεταξύ άλλων, «θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καυγά, “χωρίς να το θέλω”, “πρότερος έντιμος βίος”, χιλιάδες πράγματα. Θα πήγαινε πέντε, έξι χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδί. Τώρα θα πάρει δόλο, τη σκηνοθεσία. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Τι ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα; Τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή. Έκανε όλη τη σκηνοθεσία, σκότωσε το σκυλί του, προσπάθησε να μπερδέψει, έβγαλε κάρτες από κάμερα, τώρα τέλειωσε».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν πληθώρα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για συνδικαλιστή «εκλεγμένο με το χρίσμα της Ν.Δ.» που «κάθε μέρα στα τηλεπαράθυρα αποθεώνει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και ο οποίος χθες «ξεπέρασε σε αθλιότητα και την πιο νοσηρή φαντασία, δίνοντας σε πανελλαδική μετάδοση οδηγίες σε επίδοξους γυναικοκτόνους πώς να τη γλιτώσουν με “4-5 χρόνια φυλακή”» με αφορμή το φρικτό έγκλημα που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Κάλεσε, δε, «τον κ. Μητσοτάκη να πάρει άμεσα θέση για την αθλιότητα του συνδικαλιστή του».
Τη θέση πως «η Κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν να πάρουν θέση άμεσα» εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΜέΡΑ25 έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Με τον κ. Μπαλάσκα «τα έβαλαν» και συνάδελφοι του, συνδικαλιστές, με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών να επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για τον τρόπο που ορισμένοι “πανελίστες” συνδικαλιστές της Αστυνομίας οι οποίοι μην έχοντας ιδέα ούτε για τις βασικές αρχές της προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής διαδικασίας, προβαίνουν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών σε άτοπες προσωπικές κρίσεις επί παντός επιστητού, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στην κοινή γνώμη».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό πως διατάχθηκε ΕΔΕ «σε βάρος συνδικαλιστή, για δηλώσεις σχετικές με την υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπής στα Γλυκά Νερά Αττικής».
Ακόμη, κινήθηκε η διαδικασία εξέτασης για λήψη του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος του.
Η απάντηση Μπαλάσκα
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σταύρος Μαπλάσκας επιχειρεί να αντικρούσει τις αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για παραποίηση των δηλώσεων του και «λάσπη». «Πίσω από την μεθοδευμένη» εις βάρος του «εκστρατεία λάσπης, κρύβονται και συνδικαλιστές», τονίζει, ενώ μιλά και για «κομματική σπέκουλα».
Για την επίμαχη δήλωση, διευκρινίζει: «Είχε το νόημα ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με ένα εν βρασμώ ενδοικογενειακό έγκλημα κατόπιν των όσων αποκαλύφθησαν και τεκμηριώνουν άψογο σχεδιασμό στην εκτέλεση και τη συγκάλυψη του ειδεχθούς εγκλήματος του».
Αναλυτικά η ανάρτηση του συνδικαλιστή αστυνομικού:
«ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΗΝ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ..
Για την παραποίηση των δηλώσεων μου και την λάσπη που δέχομαι θα προσφύγω στη ποινική και αστική δικαιοσύνη…Για την κομματική σπέκουλα εις βάρος μου έχω να πω πως λυπάμαι αλλά δεν αποτελώ εργαλείο αντιπολίτευσης.
Ένας αστυφύλακας είμαι και είναι βέβαιο πως πίσω από την μεθοδευμένη εις βάρος μου εκστρατεία λάσπης, κρύβονται και συνάδελφοι μου συνδικαλιστές.
Το σώμα των συναδέλφων μου γνωρίζουν την ποιότητα μου, ερμηνεύουν ορθά τα λεγόμενα μου και στέκονται στο πλευρό μου.
Όσο για την δήλωση μου ειχε το νόημα ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με ένα εν βρασμώ ενδοικογενειακό έγκλημα κατόπιν των όσων αποκαλύφθησαν και τεκμηριώνουν άψογο σχεδιασμό στην εκτέλεση και τη συγκάλυψη του ειδεχθούς εγκλήματος του.
Καμία σχέση λοιπόν με τις κακόβουλες ερμηνείες που δίνονται..
Ευθύνομαι για όσα λέω και όχι για όσα οι άλλοι καταλαβαίνουν.
Τις εις βάρος μου μεθοδεύσεις από όπου και αν προέρχονται που αναίτια πικραίνουν εμένα και την οικογένεια μου, θα τις καταγγείλω στην ελληνική δικαιοσύνη την οποία υπηρετώ και εμπιστεύομαι.
Είναι τουλάχιστον άκομψο και άδικο να παραποιούν την έννοια του λόγου μου τόσο αισχρά οι επιτήδιοι λέγοντας ανερυθρίαστα πως εγώ ένας άνθρωπος του νόμου δίνω οδηγίες σε επίδοξους γυναικοκτόνους.
Αιδώς Αργείοι.
Υπηρετώ τριάντα χρόνια στην ΕΛΑΣ ταγμένος στο καθήκον, στην μάχη εναντίον της εγκληματικότητας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είκοσι χρόνια τον αστυνομικό συνδικαλισμό και την προσφορά στον συνάδελφο με συνέπεια και ήθος.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν λοιπόν να εκμαυλίσει τις δημοκρατικές μου πεποιθήσεις και τις αγνές προθέσεις των λεγόμενων μου.
Ας τελειώσουμε πια με τις έντεχνες διαστρεβλώσεις.
Σταύρος Μπαλάσκας».
https://www.facebook.com/balaskas.stavros/posts/10218667579376488