Θέλετε τραγανό κουρκούτι για πεντανόστιμο τηγανητό μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου, αλλά χωρίς τη μπύρα που περιέχει η κλασική συνταγή; Ο Πέτρος Συρίγος συστήνει την ιδανική και πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε κουρκούτι με 4 απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 700 ml νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ο χυλός, που ιδανικά θα πρέπει να είναι πυκνόρευστος.
Όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά:
- Σε ένα μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 200 ml νερό και ανακατεύετε τα υλικά.
- Αφήνετε το μίγμα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
- Προσθέτετε στη συνέχεια το αλεύρι και σιγά – σιγά προσθέτετε και το υπόλοιπο νερό.
- Το μίγμα θα πρέπει να βγει παχύρευστο.
- Μετά, σκεπάζετε με μια μεμβράνη και το αφήνετε μέχρι να γίνει διπλάσιο. Θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα.
- Ακολούθως, βάζετε το μίγμα στο ψυγείο σίγουρα για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σημειώστε ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο και το λάδι να είναι καυτό για να πετύχει.
Δείτε όλα τα βήματα της παρασκευής στο βίντεο: