Παρατηρείται μια πύκνωση των εξελίξεων στον πλανήτη η οποία εκτείνεται σε όλες τις στιγμές του κοινωνικού βίου.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο δεσπόζει η έντονη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας η οποία καθορίζει σε μέγιστο βαθμό όλων των λοιπών εξελίξεων. Βασικός παίκτης και η Ρωσία η οποία έχει το βάρος, με τις επιλογές της να δράσει καταλυτικά στις εξελίξεις. Το οικοδόμημα της Δύσης φαίνεται να έχει υποστεί ρωγμές και να μην είναι αρραγές όπως δέκα χρόνια πριν.
Στο γεωοικονομικό επίπεδο έχουμε την μεγάλη οικονομική άνοδο της Κίνας και την επέκτασή της – μέσω ΑΞΕ- σχεδόν στις μισές χώρες του πλανήτη. Οι συγκεκριμένες δράσεις τις επιτρέπουν να μετατρέψει τις οικονομικές της συνεργασίες σε μελλοντικές και δυνητικές πολιτικές συνεργασίες. Η οικονομία της, παρά τα ενδογενή προβλήματά της ψηφιοποιείται συνεχώς με βάση τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Στο κοινωνικό επίπεδο, διαπιστώνεται με γυμνό οφθαλμό, μεγάλη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, αυταρχικότητα στη διακυβέρνηση, ανομία στη διαχείριση των δημοσίων και ιδιωτικών πραγμάτων, και επιδράσεις ακόμη δύσκολες να διερευνηθούν στην αγορά εργασίας δηλαδή στο κεντρικό ειδολογικό σημείο του ανθρώπου.
Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και όλες της οι διακλαδώσεις αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα ο οποίος δρα πάνω στον καμβά των διεθνών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων με τρόπο καταλυτικό ως προς τις μελλοντικές διαμορφώσεις του πλανήτη. Επομένως η τεχνολογία υπεισέρχεται σε όλες τις παραπάνω στιγμές διαμορφώνοντας αλλά και διαμορφωνόμενη από τις ανάγκες – in ultima istanza- της πολιτικής και του συσχετισμού ισχύος.
Ομιλητές:
-Ιωάννης Ν. Μαρκόπουλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης στο Α.Π.Θ: «Τεχνοεπιστημονική ανάπτυξη και σύγχρονοι βιοηθικοί προβληματισμοί».
-Κώστας Μελάς, Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος της επιστημονικής και ερευνητικής δράσης του Ομίλου Δημοκρατία-Πολιτισμός: «Οι πλανητικές (γεω)οικονομικές επιδράσεις της ακολουθούμενης κινέζικης πολιτικής στην οικονομία».
-Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας: «Αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης , η ψηφιακή μεταρρύθμιση οι μεγάλες προκλήσεις της δεκαετίας».
-Βαγγέλης Χωραφάς, υπεύθυνος ιστοσελίδας Geoeurope.org: «Γεωπολιτική και τεχνολογία».
-Συντονιστής, Βάλια Καϊμάκη: Διευθύντρια της Ελληνικής και Κυπριακής έκδοσης του « LE MONDE diplomatique»
-Παρουσίαση Αλφόνσος Βιτάλης: Πρόεδρος του Ομίλου «Δημοκρατία – Πολιτισμός, Δημοσιογράφος/ Πολιτικός Επιστήμονας
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί :
-από τη σελίδα fb: : http://www.facebook.com/Όμιλος-Δημοκρατία-Πολιτισμός-εν-Ελλάδι-φίλοι-του-Ιδρύματος-Gabriel-Peri-112404273784541
από το : www.iEidiseis.gr (ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ)