Ανακοινώσεις για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να γίνουν σήμερα παρόντος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στις 18:00. Όπως φαίνεται η κατάργηση της μάσκας θα είναι άμεση, ακόμη και από το πρωί της Πέμπτης, ενώ για την απαγόρευση κυκλοφορίας μένουμε σε όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου.
Από το πρωί οι λοιμωξιολόγοι του Υπ. Υγείας συνεδριάζουν για το θέμα της μη χρήσης μάσκας, στους εξωτερικούς, κυρίως, χώρους, με τις ανακοινώσεις επ’ αυτού να γίνονται σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα στις 18:00.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η χρήση μάσκας αναμένεται να καταργηθεί άμεσα για τους εξωτερικούς χώρους με την σύσταση για την χρήση τους όπου παρατηρείται συνωστισμός να παραμένει. Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα.
Σήμερα, λοιπόν, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη θα κάνουν τις ανακοινώσεις, τις οποίες περιμένουν με ανυπομονησία οι πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, είχε προαναγγείλει αποφάσεις για το ζήτημα εντός της ημέρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής, στην οποία πρωτίστως συζητούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται να τεθεί και μια σειρά νέων μέτρων χαλάρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο πλήρους άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής σε self test για τους εμβολιασμούς.
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το όριο των ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση να αυξηθεί στα 10 άτομα.
Κατάργηση μάσκας – Έρχεται και η σειρά της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι το θέμα θα τεθεί εν καιρώ. Τόνισε, επίσης, ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή.»
Η κα Πελώνη εξήγησε ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, ο πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.
«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ξεκλειδώνουν δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε πως «πρέπει όλοι να πειστούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα.»
Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, που φαίνεται να είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολύνει τα παιδιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά για τον εμβολιασμό των παιδιών και θα εισηγηθεί σχετικά. Τέλος, είπε ότι τα self test θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.
Πάντως διαφωνίες για την κατάργηση της μάσκας έχουν εκφράσει η Αθηνά Λινού και προ ημερών η Ματίνα Παγώνη.