Ελλάδα

Κομμωτήρια, εκκλησίες και λιανεμπόριο: Την Παρασκευή η απόφαση για το άνοιγμα

Έρχονται ανακοινώσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών, την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σταδιακά θα αρθεί το lockdown.     

Η Στέλιος Πέτσας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τη σταδιακή άρση του lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ για να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού. Μεταξύ των εν λόγω μέτρων, είναι και εκείνα για τις εκκλησίες τα κομμωτήρια και γενικότερα το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανακοινώσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως προσέθεσε, το ίδιο θα συμβεί, τόσο με τα κομμωτήρια, όσο και με τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου. 

«Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες μας, στην περίοδο των γιορτών θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα  

«Συμπληρώνεται σήμερα (σ.σ. 7/12) ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown και στη χώρα μας. Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή», είπε αρχικά.

Παράλληλα, τόνισε πως η εν λόγω βελτίωση είναι πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Επεσήμανε, δε, πως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid 19».

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ 

«Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια».

«Με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού και προληπτική καραντίνα: Για ποιους ισχύει
Ανθοδέσμη Σπίρτζη σε Χρυσοχοΐδη για την προσβολή της μνήμης Γρηγορόπουλου από αστυνομικό
Chevron Right