Ελλάδα

Αισιοδοξία για τον 8χρονο στο Ρίο: Αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα, επικοινωνεί με την μητέρα του

Ευχάριστα νέα έρχονται από το νοσοκομείου του Ρίου εκεί που ο 8χρονος Γιαννάκης από τον Πύργο φαίνεται πώς ξεπερνάει τις επιεπλοκές που παρουσίασε οι οποίες μοιάζουν με τη νόσο kawasaki. Τι λένε οι γιατροί. 

Βελτιωμένη είναι η υγεία του οκτάχρονου αγοριού από τον Πύργο που μολύνθηκε από COVID-19 και παρουσίασε μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου στο Ρίο, Γαβριήλ Δημητρίου, ανέφερε ότι το παιδί «είχε πάρα πολλά αντισώματα από τον κορoνοϊό» και συμπλήρωσε ότι «έχουν καταγραφεί 130 αντίστοιχα περιστατικά και είναι σαν μια υπέρμετρη απάντηση απέναντι στην COVID-19».

«Στη ΜΕΘ το παιδί μπήκε την Παρασκευή, μετά από πέντε ημέρες στην Παιδιατρική και αφού έλαβε όλη την απαραίτητη αγωγή, γιατί ουσιαστικά συμμετείχε στην αντιμετώπιση του νοσήματος και το καρδειαγγειακό σύστημα και αυτό ήταν το πιο ασφαλές για τον 8χρονο», τόνισε ο κ. Δημητρίου και υπογράμμισε ότι «παίρνει όλη την προβλεπόμενη από τα πρωτόκολλα αγωγή και σήμερα είναι πολύ βελτιωμένο». Αποσυνδέθηκε από την ειδική μάσκα, αλλά οι γιατροί συνεχίζουν να του χορηγούν καρδιαγγειακή φαρμακευτική αγωγή, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει επιστρέψει σπίτι του.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που προσβάλλονται από τη νόσο Kawasaki ή την ελαφρότερη μορφή της. Αυτά συνδέονται κυρίως με το γαστρεντερολογικό σύστημα, με την καρδιά και με το δέρμα, με τον κ. Δημητρίου να αναφέρει ενδεικτικά τον πυρετό, τα εξανθήματα στο δέρμα, τα ανευρίσματα των στεφανιαίων στην καρδιά, την καρδιακή ανεπάρκεια, τη χαμηλή πίεση, τον πόνο στην κοιλιά και τις διάρροιες.

Η συσχέτιση της μόλυνσης από νέο κορονοϊό με μια πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσομοιάζει με το σύνδρομο Kawasaki είχε γίνει από την περασμένη άνοιξη, με περιστατικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Η νόσος αυτή ονομάστηκε ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών – Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) και καταχωρήθηκε ως αποτέλεσμα της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στη λοίμωξη από Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μια πολύ σπάνια αντίδραση στα παιδιά που μολύνονται ή νοσούν.

«Φαίνεται ότι αυτή η επιπλοκή του κορονοϊού μιμείται τη νόσο Kawasaki, γι’ αυτό θα ακούσετε και κάποιους από εμάς να τη λέμε Kawasaki like syndrome» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο, Ανδρέας Ηλιάδης, που και αυτός σημείωσε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο.

Στην περίπτωση του μικρού Γιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του νόσησε από νέο κορονοϊό στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και εκδήλωσε συμπτώματα και κυρίως υψηλό πυρετό. Η πολυμελής οικογένεια με τα οκτώ παιδιά μπήκε σε καραντίνα όλο τον Νοέμβριο και ο πατέρας ήταν απομονωμένος μέσα στο σπίτι.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα, οι φόβοι για εικόνες Harrods στο άνοιγμα
Σχολεία: Πότε σταματούν τα μαθήματα για τα Χριστούγεννα
Chevron Right