Σε έξαρση βρίσκεται για ακόμα μια φορά η πανδημία στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να κάνει χθες έκτακτη ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν νέα μέτρα ξανά και επιστροφή της μάσκας.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Θεοκλής Ζαούτης, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 18 με 24 και ειδικά τέσσερις περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο, Αττική, Κρήτη, Ιόνιο και νότιο Αιγαίο.
Εν μέσω ανησυχιών έχει ανοίξει η συζήτηση και για το κατά πόσον ήταν σωστή η απόφαση να πετάξουμε τις μάσκες ειδικά στους κλειστούς χώρους. Αρκετοί ειδικοί, μάλιστα, φαίνεται πως επαναφέρουν πρόταση να επιστρέψει η χρήση της μάσκας ως επιβεβλημένο μέτρο.
Στον ΣΚΑΪ μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας ως ελάχιστο μέτρο αναχαίτισης της μεγάλης διασποράς του ιού:
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο, εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν».
«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την επαναφορά της μάσκας, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες.
Μιλώντας στο iEidiseis, ο κ. Γεροτζιάφας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς «αλλά» στο ερώτημα που του θέσαμε, αν επιδρά η μη χρήση μάσκας στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και αλλού…
Η λέξη «υποχρεωτική» ετέθη ξεκάθαρα όπως όλα τα λογικά και τα …ευκόλως εννοούμενα. Ίσως οι κυβερνώντες την Ευρώπη να επιθυμούν τουριστική κίνηση και τόνωση της Οικονομίας, αλλά τα επιστημονική δεδομένα δεν μπορούν να αλλοτριωθούν κατά τη θέλησή τους ενώ -σύμφωνα με τον καθηγητή- η Ελλάδα έπρεπε ούτως ή άλλως να διαχωρίσει τη θέση της…
«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι σαν τις άλλες χώρες», συνεχίζει ο καθηγητής της Σορβόννης. «Όταν το 50% της θνητότητας στην Ελλάδα έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ ήταν ελάχιστη, αυτό μάς δείχνει πρόβλημα. Επίσης η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 40% με 50% ενώ στην ΕΕ στο 20%.
«Ναι» στην επιστροφή της μάσκας και από Σαρηγιάννη
Από πλευράς του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρότεινε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε.
Η κορύφωση των κρουσμάτων υπολογίζεται στις 16-17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, προβλέποντας ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας:
«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου».
Παγώνη: Η μάσκα σώζει ζωές
Το ΕΣΥ πιέστηκε αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη:
«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι».
Μάλιστα, η ίδια επανέλαβε πως χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα:
«Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές».