Τη μετάλλαξη Δέλτα και τη νέα πραγματικότητα που αυτή διαμορφώνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο καλούνται να διαχειριστούν κυβερνήσεις και πολίτες. Ειδικά οι δεύτεροι στην Ελλάδα ζουν μια… περίεργη κατάσταση, αφού από τη μία απειλούνται με το φάντασμα του lockdown, έστω και τοπικά, από την άλλη τους λένε να βγάλουν τις μάσκες.
Η νέα πραγματικότητα όμως είναι εδώ. Και ακούσει στο όνομα μετάλλαξη Δέλτα. Τα εμβόλια φαίνεται να την καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό (τουλάχιστον AstraZeneca και Pfizer – λογικά και τα υπόλοιπα), όμως το βασικό θέμα είναι να πειστούν οι πολίτες για το εμβόλιο.
Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν έχει προκληθεί τεράστια επικοινωνιακή ζημιά, πολλές φορές με ευθύνη των κυβερνώντων στην Ευρώπη, για ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, γεγονός όμως που έρχεται να δώσει περισσότερα επιχειρήματα στους δύσπιστους.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα η Ελλάδα δεν σαρώνεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όλοι οι επιστήμονες όμως λένε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, αυτή η μετάλλαξη θα επικρατήσει στην Ελλάδα.
Μεταξύ των χωρών που πλήττονται είναι η Γαλλία. Στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας η έξαρση των κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα σε καταστήματα, εστιατόρια τα οποία πλέον πρέπει να κλείνουν νωρίτερα. Στο Ισραήλ, με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, επέβαλε εκ νέου την υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχε καταργήσει.
Οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια
Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) τόνισε μεταξύ άλλων πως «φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, μιλώντας για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος που δεν θυμίζει τα προηγούμενα. Την ίδια ώρα, έκκληση για εμβολιασμό, στον απόηχο του συναγερμού που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΑΝΤ1 απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό των 55 και άνω.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%», πρόσθεσε σήμερα το πρωί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega.
Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε
Μέσα στο κατακαλόκαιρο ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε.
Σε εγρήγορση είναι η παγκόσμια κοινότητα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι το στέλεχος θα επικρατήσει τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ και μήνες, οι αρχές προετοιμάζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Σε αυτόν τον προγραμματισμό περιλαμβάνονται μέτρα όπως τα τοπικά lockdown που είδαμε και κατά την περσινή τουριστική σεζόν.
«Μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και επανέλαβε ότι «πρέπει να εμβολιαστούμε, τα εμβόλια είναι ασφαλή».
«Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πιθανόν, για να μην πω και σίγουρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας λέγοντας ανοιχτά ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο και «είναι πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown».
«Από τη στιγμή, που θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, δεν υπάρχουν δικαιολογίες».
Αυτό ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στο εάν είναι υπαρκτό το σενάριο για πιθανά νέα lockdown από το φθινόπωρο, εάν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα σε όλους το εμβόλιο. Όταν όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, η λογική των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να υπάρξει», ξεκαθάρισε στον Σκάι, ο υπουργός Εσωτερικών.
Ένα βασικό ερώτημα όμως πλανάται στη σκέψη πολλών. Πώς θα δικαιολογηθεί στους εμβολλιασμένους ένα νέο lockdown;