Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Ρόδο σημειώθηκε στο Ασκληπιείο το απόγευμα της Δευτέρας (24/7). Την ίδια ώρα, μάχη δινόταν για να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο προς Αρχίπολη – 7 Πηγές και τον δρόμος Πλατάνια – Μαλώνα.
Γινόταν έκκληση για υδροφόρες και αλυσοπρίονα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε Πλατάνια, Μαλώνα και Αρχίπολη, με τον μεγάλο αγώνα να γίνεται για να μην απειληθεί ο Αρχάγγελος, όπου υπάρχουν πολλοί τουρίστες.
Δείτε τις περιοχές στις οποίες κατευθύνεται η φωτιά στη Ρόδο στον παρακάτω χάρτη:
https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02DNGECfDM4SUUFdSLV34jvXNFspGgmWkynafxGL9HSDtWbAqGP9cTeCVh6i9Vf3Etl
Ωστόσο, γύρω στις 7 το απόγευμα η φωτιά φαινόταν να κινείται απειλητικά προς τον Αρχάγγελο, καθώς το μέτωπο ήταν στο Μάσσαρι.
Δείτε χάρτη και βίντεο από το μέτωπο στο Μάσσαρι:
https://www.facebook.com/rhodes.rodos.rodi/posts/pfbid0r7Pbik1ahJJqqsGfhoZd2zrYrvCJCPMd1FhZDge1XgmqtGNJyS7dML35PDcoEvAQl
https://www.facebook.com/agiosgeorgios.malonas/posts/pfbid035PeZAwFs47SYXChEbe1X4Yhq2yU9XxvzkcggZuTiheSf4Z7tVJ3PodJ1o8NCDDiul
Κάηκαν σπίτια στο Ασκληπιείο Ρόδου
Στο Ασκληπιείο, η φωτιά μπήκε σε αυλές σπιτιών ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις. Σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν, με τους ανέμους να αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση στην περιοχή.
Τουλάχιστον έξι σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. «Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ και ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση από το χωριό Κάλαθος προς Κολύμπια.
Η μάχη των πυροσβεστών γίνεται υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί της Ρόδου. Υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.
Στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.
Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα και αλλού.
Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα 7 μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.
Κάηκε η καρδιά της Ρόδου – Συγκλονίζει νέα δορυφορική εικόνα
Η υπηρεσία Copernicus EMS έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στο νησί, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των καμένων περιοχών με την πάροδο του χρόνου.
Όπως παρουσιάζεται, η πυρκαγιά έχει επηρεάσει το κέντρο του νησιού, χωρίζοντας κυριολεκτικά την περιοχή στα δύο.
Δείτε την ανάρτηση της υπηρεσίας Copernicus:
#EMSR675 #Rhodes #Ροδος wildfire in #Greece🇬🇷
Our #RapidMappingTeam delivered its 3⃣rd Monitoring Product
An updated product is planned for this evening covering a larger Area of Interest
🔽Evolution of the burnt areas over time
More athttps://t.co/czRrf2yDub#Ροδοςπυρκαγια pic.twitter.com/s6uRWrGL9n
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) July 24, 2023