Ελλάδα

«Είμαστε ακόμη στην κόψη του ξυραφιού» – Ματώνουν τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κατερίνη

Την εικόνα από τη συνεχιζόμενη «μάχη» με τον κορονοϊό περιγράφουν στο iEidiseis γιατροί και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Κατερίνης, της Δράμας και των Σερρών. Πότε εκτιμούν πως θα μπορούμε να μιλάμε για «ομαλοποίηση» της κατάστασης στο ΕΣΥ, η οποία αποτελεί και κρίσιμο παράγοντα, κατά τους ειδικούς, για την «έξοδο» από το lockdown.

Διατηρείται η πίεση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας παρά τη μείωση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως λένε στο iEidiseis γιατροί και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Μία πρώτη «αποκλιμάκωση» καταγράφεται σε Σέρρες και Δράμα, όπως μας μετέφεραν από τα σωματεία των νοσοκομείων στις δύο πόλεις, όμως δε συμβαίνει το ίδιο σε όλο βόρειο τμήμα της χώρας, την ώρα που, συνολικά, η «μάχη» συνεχίζεται με δύσκολους όρους: κοινό αίτημα των εργαζομένων παραμένει η ενίσχυση τους με προσωπικό – το οποίο «αποδεκατίζεται» και λόγω κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών – αλλά και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αναγκαίες συνθήκες και τα δύο τόσο τώρα, όσο και μετά την πανδημία, όπως τονίζουν.

Εκτιμάται, δε, πως η «κανονικότητα» στα νοσοκομεία απέχει, στην καλύτερη περίπτωση, αρκετές εβδομάδες από την παρούσα συγκυρία, λόγω και του μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο νοσηλεύονται αρκετοί ασθενείς με Covid-19.

Θεσσαλονίκη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το μέλος του ΔΣ της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης (ΕΝΙΘ) και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Βασίλης Τσάπας, εξηγώντας πως «δε μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ομαλοποίηση της κατάστασης». «Για ομαλοποίηση της κατάστασης θα μιλήσουμε όταν τα νοσοκομεία θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς» και όχι όταν οι εισαγωγές στις κλινικές Covid-19 καταγράψουν μία πρώτη μείωση, μας λέει.

Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ στην πόλη «είναι γεμάτες, καθώς όποιο κρεβάτι “ανοίγει”, πιο συχνά από θανάτους και όχι εξιτήρια, γεμίζει αμέσως» επισημαίνει, δίνοντας μας και την εικόνα από την εντατική του «Παπαγεωργίου» για κορονοϊό, όπου εργάζεται ως εντατικολόγος, σημειώνοντας πως χθες πέθαναν τέσσερις συνάνθρωποί μας, με τις κλίνες αυτές να αποδίδονται ήδη σε τέσσερα νέα περιστατικά, από το πρωί της Τετάρτης.

Στο ίδιο νοσοκομείο, κενή είναι μόλις μία κλίνη ΜΕΘ, καθώς και μία κλίνη με αναπνευστήρα και μόνιτορ, η οποία δεν βρίσκεται στην εντατική, αλλά σε χώρο χειρουργείου, προσθέτει.

Γενικότερα, «η εικόνα στις εντατικές δεν είναι καθόλου καλή», κατά τον κ. Τσάπα, ο οποίος διευκρινίζει, επίσης, πως η μείωση των εισαγωγών σε απλές κλίνες δε συνεπάγεται μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, οι οποίες προέρχονται από τον μεγάλο αριθμό των ήδη πολλών νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη αλλά και από διακομιδές από τις γύρω πόλεις.

Τούτων δοθέντων, «η κατάσταση είναι σίγουρα μη ομαλή, όσο τα νοσοκομεία δεν επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό που δείχνει η μείωση των εισαγωγών στις κλινικές Covid-19 είναι ότι θα ακολουθήσει η ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων και, φυσικά, τότε οι ασθενείς θα νοσηλεύονται επιτέλους σε καλύτερες συνθήκες, ενώ θ ’αρχίσουν και να αποδίδονται χώροι των νοσοκομείων πίσω, στην υπόλοιπη νοσηρότητα και γιατροί στη βασική τους δραστηριότητα – οι καρδιοχειρουργοί στην καρδιοχειρουρική, οι ορθοπεδικοί στην ορθοπεδική κλπ.».

Από το σημείο αυτό, όμως, απέχουμε «στην καλύτερη των περιπτώσεων μερικές εβδομάδες», όπως είπε, και «εξακολουθούμε να είμαστε στην κόψη του ξυραφιού».

Μιλώντας για τη non-Covid νοσηρότητα, ο κ. Τσάπας εξέφρασε, εξάλλου, την ανησυχία πως το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα περιστατικά λοιπών ασθενειών με δυσμενέστερους όρους από ότι αν αυτά περιθάλπονταν το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο χειρουργεία αναβλήθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι επισκέψεις του κόσμου στο ΕΣΥ, με την εξαίρεση των ασθενών με κορονοϊό.

Καβάλα

Η Αικατερίνη Πετράκη, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Καβάλας, περιγράφει πως εκεί «παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των εισαγωγών». 

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ έχουν αναπτυχθεί 5 κλινικές Covid-19, με 150 κρεβάτια, αυτά παραμένουν γεμάτα γεμίσει σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με την ίδια.

Ταυτόχρονα, γεμάτες είναι και οι ΜΕΘ, 12 κλινών, όπως μας λέει, όπου ασθενείς «φτάνουν από όλη τη Β. Ελλάδα, αν υπάρξει κενό κρεβάτι, από τη Δράμα,λ.χ., όπου το ιικό φορτίο είναι υψηλό, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη ακόμα».

Επιπλέον, η κ. Πετράκη αναφέρει πως την τελευταία εβδομάδα, μόνο, οι απώλειες προσωπικού του νοσοκομείου έφτασαν τις τρεις, με έναν διοικητικό υπάλληλο να χάνει σήμερα τη ζωή του λόγω της Covid-19.

«Αυτή τη στιγμή, 45 συνάδελφοι νοσούν», εκτίμησε η ίδια, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα σε ένα έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο νοσηλευτήριο, όπως μας λέει: «Από την αρχή της πανδημίας έγιναν περί τις 40 προσλήψεις, οι οποίες δε φτάνουν για να καλύψουν τις παγιωμένες, από τα προηγούμενα χρόνια, ελλείψεις σε προσωπικό, πόσω δε μάλλον στην τρέχουσα συνθήκη. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε 70 κενά».

Κατερίνη

Στην Πιερία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, σύμφωνα με τον Λάζαρο Φιρινίδη, αντιπρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και υπάλληλο του νοσοκομείου Κατερίνης: «Στην Πιερία συνεχίζουμε να είμαστε γεμάτοι, κλινικές και ΜΕΘ. Δυστυχώς είναι αυξημένο το φορτίο της νόσου στην περιοχή, έχουμε πολλά κρούσματα».

Συνεπώς, «οι εισαγωγές δεν έχουν ακόμη μειωθεί», μας λέει, προσθέτοντας πως «65 είναι οι ασθενείς στις κλινικές Covid-19, ενώ στις Covid-ΜΕΘ, 13 συνολικά, ελεύθερο είναι μόλις ένα κρεβάτι», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε.

Και στο νοσοκομείο Κατερίνης, «πολλοί συνάδελφοι νοσήσαν με κορονοϊό, ακόμη και διευθυντής κλινικής Covid, αρκετοί χειρουργοί, αλλά και τραπεζοκόμες, εργαζόμενοι στα πλυντήρια κλπ.». «Πάνω από 15 άτομα» βρέθηκαν θετικά στον ιό το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Αναφορικά με το αίτημα των συνδικάτων του κλάδου για «περισσότερα χέρια», ο κ. Φιρινίδης επεσήμανε πως «το προσωπικό στα νοσοκομεία δε φτάνει, με δεδομένο πως το 40% των οργανικών θέσεων πανελλαδικά είναι κενές. Γίνανε ελάχιστες προσλήψεις», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η υποστελέχωση αλλά και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τώρα αλλά θα και πως θα βρεθεί μπροστά μας και μετά την πανδημία.

5190517

{EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ}

Δράμα

Από την άλλη, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, Γ. Παπαδόπουλος, μας μεταφέρει μία τάση σταδιακής βελτίωσης στον νομό, σε ότι αφορά στο υγειονομικό κομμάτι.

«Πιστεύω ότι μία κάποια βελτίωση θα καταγραφεί την επόμενη εβδομάδα με μεγαλύτερη σαφήνεια», σημείωσε, προσθέτοντας πως τις τελευταίες ώρες νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις ΜΕΘ, οι οποίες έχουν δύναμη 12 κλινών, καθώς και ότι «αποκλιμάκωση» κατεγράφη και στις εισαγωγές στις κλινικές Covid-19, σε μία από τις οποίες (τρεις στο σύνολο) τα εξιτήρια ήταν μάλιστα περισσότερα των νεοαφιχθέντων ασθενών.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως τα στοιχεία αυτά μπορούν ν ‘αλλάξουν σε μία στιγμή, καθώς και ότι και στο νοσοκομείο Δράμας γίνονται διακομιδές από τις γύρω περιοχές.

Παράλληλα, έκρουσε «καμπανάκι» για τα κρούσματα στους υγειονομικούς. Όπως δήλωσε στο iEidiseis ο κ. Παπαδόπουλος: «Υπάρχουν κρούσματα σε όλο το νοσοκομείο – ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, δεν έχει αφήσει κανέναν ο κορονοϊός. Τουλάχιστον το 1/4 του προσωπικού του νοσοκομείου μας -περίπου 635 εργαζόμενοι – έχει νοσήσει. Σε μια δεδομένη στιγμή φτάσαμε να λείπουν 105 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 25 ιατροί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή», απέναντι στον κορονοϊό. Συμπλήρωσε, εξάλλου, πως «έχουμε ήδη χάσει δύο νοσηλεύτριες από τη νόσο, αλλά και δύο συζύγους συνάδελφων».

Βασικό αίτημα του σωματείου, επεσήμανε, παραμένουν οι προσλήψεις: «Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 52 χρόνια στο νοσοκομείο της Δράμας και υπολογίζουμε πως το 2020-2021 θα συνταξιοδοτηθεί μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ενώ τελειώνουν και πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

«Με το τέλος της πανδημίας, λοιπόν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό», την ώρα που «θα έχουν μείνει πίσω οι υπόλοιπες παθήσεις, και θα το δούμε στα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία που τώρα έχουν αναβληθεί», εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σέρρες

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Σερρών, Παραβέλας Κωνσταντίνος, μας έδωσε κι εκείνος μία πρώτη θετική εικόνα από την περιοχή.

Στο Νοσοκομείο Σερρών, οι εισαγωγές μειώνονται, τόσο στις απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ, ανέφερε, αν και επιφυλάχθηκε, επίσης, για το ενδεχόμενο να κατευθύνθηκαν περισσότεροι ασθενείς στην εντατική από την τελευταία ενημέρωση που είχε – για 14 διασωληνωμένους ασθενείς – και μετά. «Με το που υπάρχει κενό κρεβάτι, πάντως, αν έχουμε, δίνεται “σήμα“, εφόσον χρειάζεται νέα εισαγωγή, και στις γύρο περιφέρειες», μετέφερε στο iEidiseis.

Στις κλινικές Covid-19, πάντως, «υπάρχει σημαντική διαφορά: Από τα 140 γεμάτα κρεβάτια είμαστε στα 80-90». Βέβαια, «ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν», σημείωσε, «αλλά πιστεύουμε την άλλη εβδομάδα τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα».

Σε σχέση με τη διασπορά του ιού σε εργαζομένους στο νοσοκομείο Σερρών, και ο κ. Παραβέλας είπε πως «κρούσματα στο νοσοκομείο υπάρχουν κι εδώ συνέχεια, αλλά ευτυχώς ήπια περιστατικά στην πλειοψηφία τους», παρότι κάποιοι εργαζόμενοι, νοσηλευτές κυρίως, χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άγιο Όρος: Σε καραντίνα έξι μοναστήρια - Επτά μοναχοί σε νοσοκομεία
My Style Rocks: Άγριος καυγάς μπροστά στους κριτές
Chevron Right