Με την φράση «Pacta sunt servanda» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα στη Τουρκία, κατά την άφιξη του για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τι ήθελε να πει όμως ο πρωθυπουργός;
Καταρχάς, η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει ότι οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται. Δηλαδή οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων, τα συμπεφωνημένα, πρέπει να τηρούνται.
Μάλιστα, είναι ένα αξίωμα που διέπει τις διεθνείς συμφωνίες και χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υπογραμμισθεί ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που τη συνομολογούν.
Επιπλέον, οι ειδικοί του Διεθνούς Δικαίου σημειώνουν ότι ο κανόνας αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, οι δε συνθήκες και όροι που καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση ή και ακύρωση μιας συμφωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαροι, ακόμα και στην ίδια τη συμφωνία.
Παράλληλα, ο γενικός κανόνας που ισχύει για τις διεθνείς συμφωνίες είναι ότι «τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται», δηλαδή «Pacta sunt servanda».
Παρόλα αυτά, μόνο σε ορισμένες, ειδικώς προσδιορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η ακύρωση ή η καταγγελία μιας διεθνούς συμφωνίας, που έχει κυρωθεί και αποτελεί τμήμα της διεθνούς έννομης τάξεως.
Οι περιπτώσεις αυτές έχουν περιληφθεί στη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969).