Για ένατη ημέρα η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα τη Ρόδο, με το νησί να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Ρόδο καίει μεγάλη έκταση με πράσινο και κινείται προς το Ασκληπιείο. Είναι πολύ έντονη η παρουσία των εναέριων μέσων που προσπαθούν να σώσουν τις μεγάλες εκτάσεις. Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις ειναι συνεχείς, με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κόντρα στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρία μέτωπα αναζωπυρώσεων την ώρα που οι άνεμοι στο νησί δεν ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:
Έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί. Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές. Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί.
Στην Κέρκυρα ήταν εφιαλτική η νύχτα, ενώ στις Λούτσες η φωτιά άφησε στάχτη και αποκαϊδια. Η κατάσταση είναι σήμερα καλύτερη, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, τις οποίες όμως αντιμετωπίζουν οι εναέριες δυνάμεις. Βοηθάει ο καιρός, καθώς έχουν πέσει οι άνεμοι, οι φλόγες όμως έχουν αφήσει ολοκληρωτική καταστροφή. Η προσπάθεια γίνεται τώρα στις διάσπαρτες εστίες από τις αναζωπυρώσεις, που ξεπηδούν από διάφορα σημεία, για να μην επεκταθεί περισσότερο.
Στο νησί του Ιονίου, δύο είναι τα ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές, όπου δίνουν μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές. Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα.
Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.
Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN:
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στην Εύβοια πολύ κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα στα Βίταλα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
#Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βίταλα Ευβοίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 26, 2023
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση έξω από τον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη.
Ενημέρωση ζήτησε από την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγήσεις για την μεγάλη πυρκαγιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο, κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες.
Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κυρία εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.α. Πάντως αυτό που επισημάνθηκε μεταξύ άλλων – σύμφωνα με πληροφορίες- από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.