Πριν προλάβει να κωπάσει ο θρήνος από την τραγωδία με την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα, μία ακόμα αποκάλυψη βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με μία άλλη γέφυρα μόλις 300 μέτρα πιο μακριά, κομμάτια της οποίας βρίσκονται «στον αέρα».
Ο λόγος για τη λεγόμενη δίδυμη γέφυρα των Μποζαϊτίκων, λίγο πριν το πρώτο τούνελ.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το pelop.gr, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μποζαϊτίκων Ηλίας Παναγιωτακόπουλος έχει ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό για τις συγκεκριμένες ρηγματώσεις, για τις οποίες ενημερώθηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσελέντης το 2019 είχε φωτογραφίσει τα ρήγματα στο τμήμα που κατέπεσε, προειδοποιώντας για κατάρρευση.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, το ίδιο φαινόμενο. Κομμάτια της γέφυρας έχουν αποκολληθεί και μοιάζουν να είναι «στον αέρα». Παράλληλα υπάρχουν ρηγματώσεις, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις αντοχές της γέφυρας αν καταπονηθεί ακόμη περισσότερο.
Ίδια περίπου ήταν η κατάσταση και στο πρώτο τμήμα (αυτό που κατέρρευσε) για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Άκης Τσελέντης. Ο καθηγητής σεισμολογίας δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι από μηχανικούς. Αν και η εικόνα μιλά από μόνη της.
«Έχω ειδοποιήσει τους πάντες. Εδώ κινδυνεύει κόσμος. Ήδη θρηνήσαμε έναν νεκρό και 14 συμπολίτες μας κινδύνευσαν. Τι θα γίνει αν συμβεί κάποιο ατύχημα και έχουμε έστω και μερική κατάρρευση σε τμήμα της Περιμετρικής που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία;», αναφέρει στο τοπικό μέσο ο ίδιος.
Τι προέβλεπε το έργο
Η σύμβαση της Ολυμπίας οδού με την παραχωρησιούχο για την επιδιόρθωση προβλημάτων στην περιμετρική είχε γίνει το 2019. Αντικείμενο του έργου ήταν αφενός μια γέφυρα κάτω διάβασης (Κ635) που βρίσκεται στο 222ο χλμ, σχεδόν στο τέλος της Περιμετρικής Πατρών (αυτή που κατέρρευσε).
Το δεύτερο σκέλος των έργων αφορά στην επισκευή των δίδυμων γεφυρών (Β01) του ποταμού Χάραδρου, στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών, λόγω σοβαρών βλαβών και προβλημάτων στατικής επάρκειας. Έχουν περάσει 4 χρόνια και από τότε δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση.
Πρόκειται για το πρώτο τμήμα της Μεγάλης Περιμετρικής της Πάτρας, μήκους 1 χλμ που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2000 και περιλάμβανε και τις δίδυμες γέφυρες του ποταμού Χάραδρου. Το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου αφορά τις δύο γέφυρες στην αρχή της παράκαμψης των Πατρών, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, οι οποίες χρήζουν άμεσης επέμβασης για την αποκατάσταση της στατικής λειτουργίας τους.
Τι είχε διαπιστωθεί
Όπως αναφερόταν στην τότε ανακοίνωση (2019), διαπιστώθηκαν ύστερα από Τεχνική Έκθεση Αξιολόγησης σοβαρές βλάβες, όπως θραύση σκυροδέματος, ρωγμές μεγάλου ανοίγματος, αποδιοργανωμένα και αποχωρισμένα τεμάχια σκυροδέματος, ράβδοι οπλισμού που έχουν αστοχήσει, κ.ά. Η έκθεση εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο ΔΟΜΗ.
Η εργολαβία τότε -με αρχικό αντικείμενο 12 εκατ. ευρώ- έχει ήδη επιδικαστεί ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικούνται επιπλέον ποσά που με τους τόκους εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί στα 70 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, 20 χρόνια μετά την παράδοση ενός έργου, το Δημόσιο καλείτο να πληρώσει στον αρχικό ανάδοχο για τις γέφυρες, σύμφωνα πάντα με το τοπικό μέσο.