«Νομίζω πως η εκ περιτροπής εργασία είναι το μοντέλο εργασίας της επόμενης μέρας», τόνισε στο Open o εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος εξήγησε:
«Πουθενά στο εξωτερικό το μέτρο αυτό δεν είναι οριζόντιο. Τα μοντέλα που έχουμε εξετάσει, δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις, κυρίως οικονομικής δυσπραγίας, που, όμως, εδώ στην Ελλάδα, πλην των επιχειρήσεων που δούλευαν, δηλαδή σούπερ μάρκετ κ.τ.λ., την έχουν αυτήν την οικονομική δυσπραγία συγκυριακά σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις»
»Άρα αν εννοούμε ότι το μέτριο θα συνδέεται με μια οικονομική δυσπραγία που δυστυχώς είναι θέσφατο πλέον, είναι κοινή προϋπόθεση στις επιχειρήσεις στη χώρα μας, μάλλον το μέτρο θα είναι οριζόντιο – υπό αυτήν την εκδοχή. Όμως, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, είναι να μπουν δύο δικλίδες ασφαλείας. Πρώτον, στην εκ περιτροπής, έστω και αν επιδοτείται από το κράτος, να υπάρχει μια ασπίδα για αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεύτερον, να υπάρχει μια ασπίδα για αυτούς που είναι με μερική απασχόληση. Πόσο πιο κάτω να τους πας αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν 150-200 ευρώ τον μήνα;»
»Και τρίτον, υπάρχει ένας κίνδυνος: Πόσο μπορεί να κρατήσει η επιδοτούμενη εργασία στη χώρα μας με τα δημοσιονομικά που έχουμε και σε μια Ευρώπη η οποία το πρόγραμμα ‘’SURE’’ ακόμα δεν το έχει επεξεργαστεί. Είμαστε πίσω στην οργάνωση του προγράμματος».
Απελευθέρωση των απολύσεων
«Απελευθέρωση των απολύσεων δεν νοείται σε αυτήν τη συγκυρία. Το πρόβλημα θα προκύψει όταν σταματήσει η επιδότηση του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις (για να κρατήσουν θέσεις απασχόλησης) ή απέναντι και στους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Καρούζος και συνέχισε:
«Εδώ, λοιπόν, πρέπει να διακρίνουμε δύο συγκυρίες: Αν πάμε τον Ιούνιο σ’ ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή που η απώλεια του μισθού του εργαζόμενου, επειδή θα δουλεύει λίγες ημέρες την εβδομάδα ή λίγες ημέρες τον μήνα σε μια επιχείρηση -ένα τμήμα της απώλειας θα καλύπτεται από το κράτος- θα συγκρατηθούν οι επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις».
»Όμως, το μισθολογικό κόστος σε μια επιχείρηση δεν είναι το μοναδικό. Και οι επενδυτές που έρχονται στη χώρας μας, άλλωστε, δεν εξετάζουν το μισθολογικό κόστος. Εξετάζουν αν υπάρχει γραφειοκρατία, αν υπάρχει φορολογικό κόστος και φορολογικά μέτρα τα οποία επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και αποτελούν ‘’θηλιά’’, αν η κατανάλωση διευκολύνεται εύκολα από επιδοτήσεις που δίνει το κράτος».
»Π.χ., αρχίσει και συζητείται στο εξωτερικό αυτά τα 500 ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για τον μήνα Μάιο να τα δίνουν σε κάρτες με ημερομηνία λήξεως, ώστε υποχρεωτικά το νοικοκυριό της κάθε οικογένειας να καταναλώνει και κάτι από αυτά τα χρήματα στο μαγαζάκι της γειτονιάς, να κινείται λίγο ‘’αίμα’’ στην οικονομία της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα».
»Από την άλλη, μετά από τις 45 ημέρες της προστασίας των εργαζομένων από την αναστολή της σύμβασης εργασίας, επιστρέφουμε σε ένα παλιό καθεστώς: οι απολύσεις είναι επιτρεπτές. Αλλά πάντα ελέγχονται από τα δικαστήρια αν είναι καταχρηστικές ή παράνομες».