Τέλος στην δράση της συμμορίας ειχε “σαρώσει” τα μνημεία της Βορειοανατολικής Αττικής έβαλε η ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Πέμπτη, συλλαμβάνοντας 3 από τα 4 μέλη της. Λίγη ώρα πριν οι δύο από αυτούς είχαν “χτυπήσει” για ακόμα μια φορά, στην Πλατεία Ελευθέριου στην Αρτέμιδα, αφαιρώντας την προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα αμέσως μετά την κλοπή, την πούλησαν για… 150 ευρώ σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβαν τον 53χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρισης ο οποίος είχε προλάβει να λιώσει την προτομή.
Τα τρία μέλη της συμμορίας, ηλικίας 32, 36 και 35 ετών συνήθιζαν να προσεγγίζουν πρώτες πρωινές ώρες με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου είχαν εντοπίσει τα μνημεία-στόχους. Στη συνέχεια αφαιρούσαν από τη βάση τους εξ ολοκλήρου τις προτομές τις οποίες πωλούσαν με βάσει το βάρος του στο «σκαρπατζίδικο». Οι αρχές συνέλαβαν τον 36χρονο και την 35χρονη αλλοδαπή μετά από την τελευταία κλοπή, ενώ αναζητουν το τρίτο μέρος της συμμορίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα με 3 φυσίγγια, αλλά και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, έχουν διαπιστωθεί συνολικά 8 κλοπες μέσα σε 4 μηνες.
Συγκεκριμένα:
1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.
2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ
3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ
5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ
8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σε βάρος των συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.