Ελλάδα

Ανοιχτά κομμωτήρια, κλειστά σχολεία

Τα κρούσματα κορονοϊού, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ελέγχου στην Ελλάδα, ωστόσο όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τόσο πληθαίνουν οι ερωτήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ρεβεγιόν. Τα κομμωτήρια άνοιξαν, αλλά τα σχολεία μένουν κλειστά.

Οι επιστήμονες φαίνονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η φόρμουλα για μία ακόμη οικογένεια στο σπίτι για το μεσημέρι (όχι για το ρεβεγιόν) προκαλεί αντιδράσεις, με ορισμένους επιστήμονες να λένε ότι καμιά οικογένεια δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλής.

Για μεγάλα γλέντια στα σπίτια δεν γίνεται λόγος.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, για δεύτερη μόλις φορά μετά την επιβολή του lockdown έπεσαν κάτω από 1.000 οι νέες μολύνσεις, δίνει μια νότα αισιοδοξίας ενόψει της εορταστικής περιόδου, αλλά ο χαμηλότερος αριθμός τεστ (παρατηρείται κάθε Σαββατοκύριακο), η πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι αυξημένοι θάνατοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, την ώρα μάλιστα που ανοίγει εν μέρει η αγορά.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας:

«Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, «η πολύ αργή, και στ’ αλήθεια μη αναμενόμενη, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος».

Οι γιορτές θα είναι διαφορετικές και τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από την κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύουν πως θα πρέπει να περάσουμε τις ημέρες των εορτών παρέα με το πολύ εννέα άτομα, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και γι’ αυτό.

Αυτό που φοβίζει είναι ενδεχόμενη υπερμετάδοση του ιού. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή, συνεπώς αν μαζευτεί πολύς κόσμος σε ένα σπίτι και με κλειστά παράθυρα λόγω καιρού, έχει κολλήσει όλον τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Κανείς δεν ξέρει αν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα… υιοθετήσει την ανησυχία των ειδικών και θα επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση σε ό,τι αφορά διεύρυνση του ωραρίου για τις μετακινήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. Είπαμε ότι, εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Αρα, η απαγόρευση από το βράδυ Κυριακής και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα ισχύει από τις 10 μέχρι τις 5 το πρωί».

Στις φετινές γιορτές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Είπε, δε, ότι είναι σημαντικό να μην φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έκανε λόγο για «κλειστά» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. «Για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές, ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Όπως είπε, καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα.

«Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ» υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ «καμπανάκι» για τα ρεβεγιόν έκρουσε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη «όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα, δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα».

Ανοιχτά κομμωτήρια, κλειστά σχολεία

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποφασίζει ανοιχτά κομμωτήρια, αλλά να κρατάει κλειστά τα σχολεία.

Οι ειδικοί λένε ότι τα σχολεία έμειναν κλειστά γιατί δεν είχε… νόημα να ανοίξουν για μία εβδομάδα. Ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν. Και είναι ξεκάθαρα. Γιατί υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση και πίεση για να ανοίξουν τα κομμωτήρια για το μαλλί και τη βαφή, αλλά για την εκπαίδευση των παιδιών τα σχολεία είναι κλειστά.

Πώς είναι δυνατόν να γίνεται χαμός στα social media και να επεμβαίνει και ο υπουργός Ανάπτυξης για την κυρία που δοκίμασε παπούτσια στο δρόμο στην Ερμού και από την άλλη να επικρατεί μια σιγή για τα σχολεία και τους μαθητές να μαζεύουν… κενά που θα τους ακολουθούν και τις επόμενες χρονιές…

Πώς είναι δυνατόν να γίνεται χαμός για το αν θα ανοίξουν τα νυχάδικα για μανικιούρ και πάλι να μην μιλάει κανείς για τα κλειστά σχολεία;

Σε κάθε περίπτωση η αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας οφείλεται στην απόδοση του lockdown είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (14.12.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Προειδοποίησε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, αναφερόμενος στους διασωληνωμένους και τους θανάτους, οι αριθμοί των οποίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το άνοιγμα (έστω και με το click away) της αγοράς, λέγοντας πως σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά. Υπενθύμισε δε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» έκρουσε το «καμπανάκι» ο γνωστός καθηγητής, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε επιλογές.

Ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε επίσης στις γιορτές και επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας». Έκρινε δε ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

Και με νόημα σημείωσε ότι «με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα».

Σχολεία και Εκκλησίες

Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πτωτική τάση. «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα. Δεν έκρυψε πως «τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

Επικριτικός εμφανίστηκε για την Εκκλησία και τις αντιδράσεις ιεραρχών στα μέτρα ενόψει των γιορτών. «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε ο Νίκος Σύψας και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία. Πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».«Κρας τεστ» για το άνοιγμα της αγοράς, μέσω του click away και τη λειτουργία κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ΚΤΕΟ.

Τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές καλούνται να να προσαρμοστούν σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο αγοραπωλησίας.

Το πρωί «ανέβασαν ρολά», βιβλιοπωλεία, KTEO, κομμωτήρια και κουρεία. Μπορεί η επίσημη πρεμιέρα των αγορών με «click away» να έγινε την Κυριακή, ωστόσο το πραγματικό κρας τεστ θα γίνει από σήμερα το πρωί. Κι αυτό γιατί, τα περισσότερα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά την Κυριακή αφού το άνοιγμα ήταν προαιρετικό.

Το clickaway, δεν αντικαθιστά το λιανεμπόριο δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον «ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6».

Ο νέος τρόπος αγορών, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο σε καταστηματάρχες και καταναλωτές, όσο και στην κυβέρνηση.

Η προσαρμογή δείχνει δύσκολη, με τα πρώτα προβλήματα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν το μηχανισμό μέσω διαδικτύου προκειμένου να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, ενώ πολλά είναι και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του.

Αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες του «Click away», στέλνει με αφορμή φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την Κυριακή το μεσημέρι, πολλοί χρήστες στα social media, αναρτούν μια φωτογραφία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με μια γυναίκα στην Ερμού, να δοκιμάζει παπούτσια που έχει αγοράσει μέσω του «Click away», έξω από κατάστημα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και τονίζει ότι οι έλεγχοι που θα γίνονται από σήμερα, θα το λάβουν υπόψιν.

«Θέλω για άλλη μία φορά να σας παρακαλέσω να μην παραβιάζετε τα μέτρα. Θα αναγκάσουμε να το σταματήσουμε. Κρίμα..», γράφει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» η απόφαση αυτή την παράδοση εκτός καταστήματος, πάρθηκε ύστερα από ενδελεχή συζήτηση με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, των οποίων τα δεδομένα επιβεβαιώνονται.

Συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά τότε έως τις 21 Ιανουαρίου θα είχαμε ανεξέλεγκτη πανδημία και θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια των σημερινών θύματα, ίσως οι θάνατοι να ξεπερνούσαν τους 1.000, όπως είπε ο υπουργός. Παρότι, ο ίδιος ήταν υπέρμαχος ενδοκυβερνητικά να ανοίξει το λιανεμπόριο και να κινηθεί η αγορά, μπροστά σε έναν τέτοιον κίνδυνο, υπήρξε προβληματισμός.

Ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές είτε λειτουργούν μέσω του clickaway. «Θα υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη, βλέπουμε πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώ όπως είπε, ελπίζει αυτή η μέθοδος παράδοσης να ισοφαρίσει τις ζημιές.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Manuel Castells για την εξουσία στην ψηφιακή εποχή και την παρακαταθήκη του Νίκου Πουλαντζά
SMS στο 13033: Ο κωδικός για κομμωτήριο, κουρείο, βιβλιοπωλείο
Chevron Right