Ελλάδα

Κορονοϊος: Ανάσα με τα κρούσματα, θλίψη με τους νεκρούς – Αγγίξαμε τους 22.000 θανάτους

Τα κρούσματα κορονοϊού μπορεί να πέφτουν σημαντικά, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δυστυχώς θα θρηνήσουμε εκατοντάδες ακόμη ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε μια ανάσα και μάλιστα ανακούφισης από τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα σημειώνουν μια κατακόρυφη πτώση, έρχεται την ίδια στιγμή ο αριθμός των καθημερινών απωλειών και βυθιζόμαστε στη θλίψη.

Μπορεί, λοιπόν, ο μέσος όρος των κρουσμάτων να έχει πέσει στις 21.874 νέες μολύνσεις από 35.582 την περασμένη εβδομάδα, όμως τώρα έχουμε μια σημαντική αύξηση νεκρών.

Σήμερα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι. Το 95.1% των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ όπως λένε οι ειδικοί το μεγαλύτερο ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

thanatoi koronoios

Σημειώστε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 680 άτομα εκ των οποίων 554 (ποσοστό 81.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι κάτι που δυστυχώς δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της υγείας τους.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αν και το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ ήταν 65% προ μετάλλαξης Δέλτα, αυτό το ποσοστό ανέβηκε κι άλλο με την έλευση της συγκεκριμένης παραλλαγής φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 70%.

Αν δε δούμε με μια προσεκτική ματιά την ανάλυση των δεδομένων, στις αρχές του 2022 κατά μέσο όρο 665 διασωληνωμένους και 71 νεκρούς και σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά (πάντα σε μέσους όρους)είναι 668 διασωληνωμένοι και 84,3 απώλειες. Και αυτός ο αριθμός (πέρα από τις εξάρσεις των 90 και 95 νεκρών) θα παραμείνει για αρκετές ακόμη μέρες.

Κύρια αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς ο μη εμβολιασμός των ηλικιωμένων που καταλήγουν στις ΜΕΘ σε συνδυασμό με ένα ΕΣΥ που συνεχίζει να πιέζεται από τη Δέλτα και είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει στις ΜΕΘ των νοσοκομείων κυρίως της επαρχίας τις αυξανόμενες νοσηλείες και έτσι διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ειδικών μονάδων θεραπείας.

 Το δε τραγικότερο όλων είναι πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας χάσαμε 18.152 συμπολίτες μας ηλικίας 65 ετών και άνω και ενώ σήμερα υπάρχει το ισχυρό όπλο των εμβολιασμών κάποιοι (και είναι πάνω από 300.000)επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Οι απώλειες ανά ηλικία από την έναρξη της πανδημίας 

  • 0 – 17 ετών 5 (0.0%)
  • 18 – 39 ετών 178 (0.8%)
  • 40 – 64 ετών 3649 (16.6%)
  • 65 και άνω 18152 (82.6%)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ξιφασκία: Ασημένιο στη σπάθη στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Γκουντούρα
Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Tαυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη
Chevron Right