Ελλάδα

Blue Monday: Πώς τα ταξίδια γέννησαν την πιο μελαγχολική μέρα

Ποιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Blue Monday.

Ο όρος Blue Monday μπορεί να είναι γνωστός σε όλο τον πλανήτη, καθώς σηματοδοτεί την πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου, όμως δημιουργήθηκε μόλις το 2005 και για διαφημιστικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel, με βάση τα φαινόμενα που παρατηρούνται μόνο στο βόρειο Ημισφαίριο, ανακοίνωσε ότι εντόπισε την πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου.

Μάλιστα, ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία και τόνιζε πως ο κόσμος πρέπει να ταξιδέψει, να «κλείσει τις διακοπές του και να διώξει τη στεναχώρια και την κατάθλιψη».

Σύμφωνα με την θεωρία λοιπόν, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου και ονομάζεται Blue Monday, ενώ το όνομα προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του από τον ακαδημαϊκού Dr. Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D),τον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Ουσιαστικά, η Blue Monday σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν.

Ωστόσο η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εμβόλιο: Ανοίγει στις 20/1 η πλατφόρμα για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
Κορονοϊός: Κίνδυνος για πρόωρη γέννα σε ανεμβολίαστες έγκυες
Chevron Right