Ελλάδα

Πρόταση – βόμβα για διαλογή εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί τα βήματα προς την ομαλότητα στην Ελλάδα, η μετάλλαξη Λάμδα προβληματίζει και τα μέτρα που χωρίζουν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους προκαλούν πολλές συζητήσεις. Πρόταση για ειδικά δρομολόγια και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετά τον χωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα ταξίδια στα νησιά, στην εστίαση και στη διασκέδαση, έρχεται στο φως μια πρόταση που διχάζει περισσότερο και αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως οι πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο για τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το πλέον πιθανό, ενώ όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλά στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και τον κ. Μ. Γιαννάκος, για να βρει τα κρούσματα της μετάλλαξη η Ελλάδα στέλνει ορισμένα δείγματα σε εργαστήρια στη Γερμανία και περιμένει τα αποτελέσματα. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ δεν ανιχνεύεται στα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία αποστέλλουν σε εργαστήρια αναφοράς μέρος των θετικών δειγμάτων για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ όπως το ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ.

Επειδή όμως δεν μπορούν τα εγχώρια εργαστήρια να καλύψουν τη ζήτηση τα νοσοκομεία αναφοράς σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ(ΚΕΔΥ) στέλνουν δείγματα για έλεγχο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ και σε εργαστήρια της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα κάνουν επτά ημέρες να βγουν. Έτσι δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση της μετάλλαξης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Αυτά όμως είναι όσα εντόπισε ο ΕΟΔΥ.

Από αυτά, τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς στην Ελλάδα - Άσχημα νέα στην Πορτογαλία
Κορονοϊός: Επιστήμονες ζητούν να επεκταθεί η λίστα των συμπτωμάτων στη Βρετανία
Chevron Right