Μάχη με την φωτιά δίνει η Πυροσβεστική στη Κεφαλονιά, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται για δεύτερη μέρα στο νησί.
Η κατάσταση είναι εφιαλτική με επτά πύρινα μέτωπα να καίνε τα καταπράσινα δάση του νησιού, ενώ η νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους του νησιού καθώς με απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεοφίλου Μιχαλάτου, λόγω προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα.
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι.
«Ηρωική μάχη για να προστατεύσουμε οικισμούς»
Ο υποστράτηγος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιος Πουρνάρας μίλησε στο OPEN για τη φωτιά που ξέσπασε στην Κεφαλονιά και την εκκένωση χωριών.
O κ. Γιώργος Πουρνάρας αναφέρθηκε στην πυρκαγιά και τόνισε πως «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα το πρωί. Υπάρχει μόνο ένα μέτωπο αυτή την στιγμή που μας απασχολεί, μακριά από οικισμό που και αυτό με την συνδρομή των εναέριων θα πιαστεί. Ολη την νύχτα δόθηκε μια μεγάλη μάχη, μια ηρωική μάχη για να προστατεύσουμε οικισμούς και χωριά» ήταν τα λόγια του.
Επίσης, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μίλησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα, που μαζί με τον επιτελείο της, παρακολουθεί στενά και έχει συνεχή επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
«Η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την οριοθέτησή της. Στο σημείο υπάρχουν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις και θα ενισχυθούν και άλλο. Έχουν εκκενωθεί προληπτικά δύο οικισμοί, της Αγίας Ειρήνης και το Καπανδρίτι» δήλωσε η κυρία Κράτσα για να προσθέσει: «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με τον δήμο, συνδράμουν όπως τούς ζητηθεί σε αυτήν τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες».
Στο μεταξύ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε δηλώσεις της σε Μέσα Ενημέρωσης, άφησε να εννοηθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό της περιοχής.
Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική η οποία τώρα ασχολείται, κυρίως, με την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.
SMS από Πολιτική Προστασία
Σαν εξαιρετικά επείγουσα χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κεφαλονιά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με SMS που έστειλε στους κατοίκους.
Ακόμα ενημέρωσε τους κατοίκους των χωριών Πάστρα, Κρεμμύδι, Μαρκόπουλο, Κατελειος και κάτω Κατελειος Κεφαλονιάς, να είναι σε ετοιμότητα όλο το βράδυ και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λογω της δασικής πυρκαγιάς.
Δείτε φωτογραφίες των τελευταίων ωρών από την φωτιά στη Κεφαλονιά:
Φωτογραφίες από: inkefalonia.gr