Το τέλος της μετάλλαξης Ομικρον προέβλεψε βάσει των στοιχείων που διαθέτει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος ότι αυτό θα σημάνει παράλληλα και το τέλος της πανδημίας και την ενδημικότητα του ιού.
«Είμαι βέβαιος ότι οδεύουμε προς το τέλος της Ομικρον, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι η τελευταία στροφή για το τέλος της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας των σκληρότερων μέτρων που πήρε η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και του καιρού που μας επέτρεπε μέχρι τώρα να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους.
Αναφορικά με τους αυξημένους θανάτους στις ΜΕΘ είπε ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν έχουν νοσήσει εδώ και καιρό, ακόμη και πριν ένα μήνα, με την μετάλλαξη Δέλτα. «Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι στις ΜΕΘ μπαίνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με πολλά προβλήματα υγείας που ακόμη και εμβολιασμένοι να είναι έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σύμφωνα με τα οποία όσοι νοσούν ελαφρά με ήπια συμπτώματα αποκτούν μη ουσιαστική ανοσία και για μικρότερο χρονικό διάστημα από όσους το περνούν βαριά. Λύση σ’ αυτό κατά τον ίδιο αποτελεί ο εμβολιασμός που δίνει επαρκή ανοσία.
Τέλος, ερωτηθείς εκ νέου για το τέλος της πανδημίας σημείωσε ότι ενώ κανείς δεν μπορεί να το πει με ασφάλεια η ιστορία δείχνει ότι τα νέα στελέχη που εμφανίζονται είναι περισσότερο μεταδοτικά και λιγότερο θανατηφόρα, άρα αν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη μετάλλαξη πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ενδημικότητα του ιού.
Δείτε όσα είπε: