Εκτός από τις μετακινήσεις, για την είσοδο σε διασκέδαση, δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και στην εργασία, οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό απαλλάσσονται από διαδικασίες ελέγχου, ενώ οι ανεμβολίαστοι υπόκεινται σε υποχρέωση πρόσφατου, αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.
Μάλιστα, έρχονται και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα πληρώνουν… χρυσάφι τον καφέ και θα περιορίζονται σημαντικά με τα νέα μέτρα από 15 Ιουλίου στη λογική του διαχωρισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.
Μάλιστα δεν αποκλείονται και νέα μέτρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ακόμα και με ΙΧ, αλλά και τοπικά αυστηρά μέτρα σε περιοχές που θα μπουν στο κόκκινο.
Τι ισχύει από σήμερα για επιβίβαση σε πλοία
Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ταξιδεύουν ελεύθερα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που μπορούν να εκδίδουν από την πλατφόρμα www.gov.gr μετά την παρέλευση 14 ημερών από την ολοκλήρωση των δόσεων.
Πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να έχουν όσοι πέρασαν κορονοϊό σε χρονικό διάστημα προ 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά, ενώ λύση αναζητείται στο πρόβλημα έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού νοσησάντων με Covid-19, που έκαναν τη μία δόση εμβολίου, όπως ήταν η σύσταση και ακύρωσαν τη δεύτερη με αποτέλεσμα να μην τους βλέπει το σύστημα.
Αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Ελεύθερα ταξιδεύουν τα παιδιά έως 12 ετών και από 12 ως 17 χρόνων με self test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Πώς γίνεται η επιβίβαση σε πτήσεις
Οι παραπάνω περιορισμοί θα ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.
Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης .
Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που όπως όλα δείχνουν οδηγεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο και η απότομη αύξησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα.
Ο χρόνος πιέζει για άμεση λήψη μέτρων καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν διπλασιασμό του αριθμού κρουσμάτων μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και εν συνεχεία εκθετική αύξηση, προειδοποιώντας για επικίνδυνο φθινόπωρο και νέα υπέρμετρη πίεση στο σύστημα υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές εστίες υπερμετάδοσης εντός του καλοκαιριού. Σε αυτήν την περίπτωση, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή συμπληρωματικών μέτρων.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», υπερθεματίζει ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».
Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».
Εργασία με Self Test
Στο δημόσιο τομέα συνεχίζεται η εξυπηρέτηση του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.