Ελλάδα

Η διασπορά της Κράκεν στην Ελλάδα – Ανατροπή με τα κρούσματα της μετάλλαξης

Περισσότερα από 6 τα κρούσματα της Κράκεν στη χώρα, μικρή, ωστόσο η διασπορά της.

Συναγερμό στους πολίτες προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον XBB.1.5 ή «Κράκεν». Καθησυχαστικοί ήταν, ωστόσο, οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν πως ναι μεν είναι πιο μεταδοτική, αλλά ο ιός παραμένει ήπιος.

Στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αναφερόταν ότι «η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων)». Πηγές ανέφεραν στο iEidiseis ότι «το γεγονός και μόνο ότι το πρώτο κρούσμα της «Κράκεν» βρέθηκε πριν από 5 βδομάδες και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε μόλις 5 επιπλέον κρούσματα φανερώνει ενδεχομένως ότι η εξάπλωσή της θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη».

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, κ. Θεοκλής Ζαούτης επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τη μικρή διασπορά του ιού στη χώρα. Ανέφερε πως αν και είναι περισσότερα από 6 τα κρούσματα, η Κράκεν αφορά λιγότερο από 1% του αριθμού των εβδομαδιαίων κρουσμάτων.

«Με τα δεδομένα που έχουμε η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, δεν μας ανησυχεί καθόλου» ανέφεραν χθες στο iEidiseis, οι ειδικοί και εξηγούν ότι «η μολυσματικότητα από τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερη από την γρίπη» και ουσιαστικά η ίδια η γρίπη λειτουργεί ως «σωσίβιο» στον κορονοϊό.

Ως προς τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών που κάνουν λόγο για έως και 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρομών εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα, ο κ. Ζαούτης διαχώρισε την θέση του, λέγοντας ότι χωρίς δεδομένα και μια ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών, δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις. «Υπάρχουν κάποια μοντέλα, αλλά τα μοντέλα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις» τόνισε.

Ποια τα συμπτώματα της Κράκεν

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά τα συμπτώματα της «Κράκεν» είναι τα ακόλουθα:

  • πονόλαιμος.
  • κόπωση και γενική κακουχία.
  • διάρροια.
  • συμφόρηση και ρινική καταρροή.
  • πονοκέφαλος.
  • πυρετός.
  • απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηράκλειο: Το χέρι 27χρονης πιάστηκε στη μηχανή του κιμά
Γιάννης Μπέζος: Τι απάντησε για την ανάμιξη του ονόματός του στην απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη
Chevron Right