Η μετάλλαξη Δέλτα και η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων είναι εδώ και το «στέλεχος των διακοπών» μας υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι θα είναι «καυτό» και θα μας φέρει (δυστυχώς) προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Άλλωστε η ανάλυση των ειδικών πίσω από την ξερή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου κάποιοι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας, αλλά και περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας να μην αποφύγουν το επίπεδο 4 και να βρεθούν στο «κόκκινο» με την κυβέρνηση να έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη σκληρό δίλημμα για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει εντός του καλοκαιρινού «πικ».
Να κλείσει την μουσική; να επαναφέρει την απαγόρευση κυκλοφορίας; Ή να αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν καθώς τα επίπεδα εμβολιασμών (σε κάποια νησιά τουλάχιστον είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα), προσθέτοντας μέτρα όπως η χρήση μάσκας παντού;
Δύσκολες αποφάσεις, με δύσκολες παραμέτρους που πρέπει όμως να παρθούν άμεσα καθώς σήμερα υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που σπάνε τα «κοντέρ» στην αύξηση των κρουσμάτων σε βάθος 14ημέρου.
Και συγκεκριμένα, η Σαντορίνη σημειώνει αύξηση 1600%, η Ηλεία 1150%, τα Γρεβενά, 533%, το Ρέθυμνο 248%, η Αργολίδα 244%, τα Ιωάννινα, 242% και ο Νότιος Τομέας της Αττικής παρουσιάζει αύξηση 233%.
Για την περίπτωση της Μυκόνου μπορεί η αύξηση να είναι μόλις 65%, ωστόσο, τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού προσεγγίζουν τα 300 και είναι ένας αριθμός που χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν σκεφτούμε ότι ανάμεσα σε αυτά γιγαντώνεται η μετάλλαξη Δέλτα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ειδικοί που μελετούν σε βάθος τους αριθμούς των κρουσμάτων προβληματίζονται ιδιαίτερα για την Αττική καθώς η αύξηση είναι μεν στο 108%, αλλά σε έναν πληθυσμό άνω των 3,8εκατ., με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι σαν να κρατάμε ένα μπουκάλι οινόπνευμα μπροστά στο τζάκι που σιγοκαίει.
Οι ειδικοί επίσης σημειώνουν η αύξηση στον 7ήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα είναι στο 74% και αν συνεχιστεί πανελλαδικά η αυξητική τάση τότε οδεύουμε (αν δεν βρισκόμαστε ήδη) στο τέταρτο κύμα που θα μας έρθει εν μέσω θέρους.
Αιτία για όλα τα παραπάνω η μετάλλαξη Δέλτα και η κινητικότητα σε παραθαλάσσιες περιοχές – τουριστικούς προορισμούς προκαλώντας προβλήματα που χρειάζονται άμεσες λύσεις και όχι όταν θα είναι πλέον αργά.
Η προστασία των εμβολίων
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους διεθνείς Οργανισμούς ΕΜΑ, FDA και τα 4 εμβόλια τα οποία έχουμε εν χρήσει, (τα τρία διδοσικά και το ένα μονοδοσικό), είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό.
Το Pfizer και κατ’ επέκταση και το Moderna αγγίζει το ποσοστό του 96%, το Astra Zeneca το ποσοστό του 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το εμβόλιο της Johnson & Johnson προστατεύει 85% έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, όπως και για προστασία από το θάνατο.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως το 33%, άρα, είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση.
Εμβολιασμοί – Τα τελευταία στοιχεία
Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, σήμερα ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 4.010.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού.