Ελλάδα

Υποθέσεις κατασκοπείας: Πράκτωρ «ΘΒ» – Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Γιατί συνελήφθησαν οι δυο μουσουλμάνοι της Θράκης για κατασκοπεία στα Δωδεκάνησα. Τα δέκα κοινά σημεία στα κατασκοπευτικά θρίλερ του Καστελλόριζου και της Σαμοθράκης πριν 11 χρόνια. 

Σε δυο μέτωπα οι έρευνες της ΕΥΠ στην μειονότητα της Θράκης με αφορμή την υπόθεση κατασκοπείας στα Δωδεκάνησα, αλλά και την εξάρθρωση στην Γεμιστή του Έβρου κυκλώματος λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καθώς και οπλισμού (45άρια πιστόλια) τουρκικής κατασκευής!

Για την υπόθεση των όπλων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον πιστόλια 45άρια τουρκικής κατασκευής -σαν αυτά που κατασχέθηκαν στην Γεμιστή του Έβρου- έχουν ήδη περάσει στην κατοχή φανατικών μουσουλμάνων της μειονότητας της Θράκης. 

Για την υπόθεση κατασκοπείας στα Δωδεκάνησα, που πρωταγωνιστούν δύο μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο Γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου και ο μάγειρας του πλοίου της γραμμής που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελλόριζο, οι έρευνες εστιάζονται:

  • Στην κατάσχεση και αποκρυπτογράφηση του ηλεκτρονικού υλικού (υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων) των εμπλεκομένων και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
  • Στην δημόσια παρουσία τους και στις παρεμβάσεις τους στα social media.
  • Στις επαφές τους με το τουρκικό προξενείο της Θράκης καθώς και με άλλα πρόσωπα στην Τουρκία.
  • Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Συλλήψεις 

Ωστόσο η πληθώρα φωτογραφικού υλικού με ευαίσθητα στρατιωτικές εγκαταστάσεις , οπλισμό αλλά και πρόσωπα στρατιωτικών από το Καστελλόριζο αλλά και αλλά νησιά της Δωδεκανήσου (π.χ. Ψέριμο), που βρέθηκε στην κατοχή του μάγειρα αλλά και του Γραμματέα της Τουρκικής πρεσβείας στην Ρόδο, οδήγησαν τις Αρχές να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης και των δυο εμπλεκομένων προσώπων που είχε ήδη εκδώσει η ανακρίτρια της Ρόδου.

Πρόκειται για πανομοιότυπη υπόθεση με εκείνη που εξαρθρώθηκε πριν 11 χρόνια στην Σαμοθράκη. Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου του 2009 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω έξω από στρατόπεδο της Σαμοθράκης μετά από εντοπισμό σκοπού, τριαντάχρονος μουσουλμάνος Πομάκος από το μεγάλο Δέρειο του Έβρου, που διατηρούσε φωτογραφείο στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτελούσε ειδικές αποστολές για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Προφυλακίσθηκε με την κατηγορία ότι φωτογράφιζε συστηματικά χωρίς λόγο και αιτία στρατόπεδα και κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, που σχηματίστηκε από την εισαγγελία Αλεξανδρούπολης, τον 30χρονο εντόπισε στρατιώτης την ώρα που φωτογράφιζε στρατόπεδο στη Σαμοθράκη. Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αργότερα στο φωτογραφείο που διατηρούσε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν στρατόπεδα, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες κρατικές εγκαταστάσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη.

Σε βάρος του 30χρονου ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Κομοτηνής. 

Περισσότερες από 600 φωτογραφίες βρέθηκαν πάνω του, οι 400 από τις οποίες κρίθηκαν ύποπτες καθώς απεικονίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Κατά την προανάκριση, φέρεται ότι ομολόγησε πως εκτελούσε ειδικές αποστολές για λογαριασμό δύο Τούρκων, την ταυτότητα των οποίων δεν γνώριζε.  Οι αρχές της ασφάλειας παρακολουθούσαν τη δράση του στη Σαμοθράκη όπου φωτογράφιζε στρατηγικά σημεία από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στις μυστικές του λήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτύπωνε λεπτομέρειες και ευαίσθητα σημεία που παραμένουν αθέατα από δορυφορικές λήψεις. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το απόρρητο υλικό διοχετευόταν στη γειτονική χώρα μέσω e-mail. 

Στην κατάθεσή του, ο φωτογράφος φέρεται ότι ομολόγησε οκτώ «ειδικές αποστολές» που έχει εκτελέσει ως σήμερα στη Σαμοθράκη. Στις μυστικές του εξορμήσεις τραβούσε έως και 300 φωτογραφίες κάθε φορά έναντι 500 ευρώ για κάθε αποστολή.

Αξιωματικός, που ήταν παρών στις ανακρίσεις στην Αλεξανδρούπολη, απέδωσε στον συλληφθέντα τη φράση «δούλευα για τη μητέρα πατρίδα μου, την Τουρκία».

Δικάστηκε σε ποινή 4 χρόνων φυλάκιση και σε 19 μήνες αφέθηκε ελεύθερος.

Στην περίπτωση του Καστελλόριζου και της Σαμοθράκης υπάρχουν δέκα ομοιότητες.

1) Οι πρωταγωνιστές των Υποθέσεων ήταν και οι δυο Μουσουλμάνοι από την Θράκη.  

2) Είχαν σχέσεις στενές με τα Τουρκικά Προξενεία Κομοτηνής και Ρόδου αντίστοιχα.

3) Οι δράσεις και των δύο αφορούσαν νησιά του Αιγαίου και όχι την ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα  συγκεκριμένα νησιά που η Τουρκία ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση τους.

4) Φωτογράφιζαν Στρατόπεδα, λιμάνια, αεροδρόμια και κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

5) Αποτύπωναν λεπτομέρειες και ευαίσθητα σημεία που παραμένουν αθέατα από δορυφορικές λήψεις ( αυτοκινούμενα οχήματα και συστήματα, ραντάρ & φορητός οπλισμός).

6) Διοχέτευαν  στην Τουρκία τ απόρρητο υλικό στην Τουρκία μέσω e mail.

7)  Δήλωσαν και οι δύο ότι έκαναν το έκαναν “για την μητέρα πατρίδα, την  Τουρκία»

8)  Ήταν και οι τρεις άντρες ηλικίας 30 με 35 χρόνων οι οποίοι  σπούδασαν στην Ελλάδα  Μαθηματικός – φωτογράφος- μάγειρας) και οι εκτελεστικοί πληροφοριοδότες είχαν κοινωνικά -μαζικά επαγγέλματα (φωτογραφείο – μάγειρας / κυλικείο)

9) Εξέφραζαν δημόσια απόψεις υπέρ της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» μέσω κοινωνικών δικτύων (facebook).

10) Οι κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδας τους είχαν εντοπίσει από  καιρό (τουλάχιστον 10 μήνες) και ήταν υπό στενή παρακολούθηση   όπου και τους έπιασε  άμεσα επ’ αυτόφωρο.

Σε άλλο μήκος κύματος

Στο μεταξύ σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από την σκληρή γραμμή του προξενείου της Κομοτηνής εκπέμπουν οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου. Σε ανακοίνωση τους τονίζουν με κεφαλαία γράμματα ότι: «Είμαστε περήφανοι ως Έλληνες και ως Ροδίτες». Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελλόριζο τονίζουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουν γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

Ωστόσο, εκφράζουν το παράπονο ότι «εξ αφορμής αυτής της υπόθεσης για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευθούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν».

Πάντως σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο Σύλλογός τους υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας. Μέλη τους είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες και το συνεκτικό στοιχείο των μελών του συλλόγου τους είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο. Επίσης οι επαφές τους με την Τουρκία είναι επαφές που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.

Οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου σε αντίθεση με τους αντίστοιχους συλλόγους της Θράκης σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι : «Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Παγετός και ομίχλες σήμερα Σάββατο - Πού αναμένεται να βρέξει
Εξοπλισμοί: «Παρών» στον έλεγχο… γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Chevron Right