Ελλάδα

Κορονοϊός: Εξ αποστάσεως και όχι διά ζώσης τα μαθήματα στη Νομική Σχολή Αθηνών

Η Νομική Σχολή Αθηνών έγινε  το πρώτο πανεπιστήμιο που ανακοινώνει ότι τα μαθήματά του θα γίνονται εξ αποστάσεως λόγω κορονοϊού.

Πρυτανικές αρχές και καθηγητές διαμαρτύρονται για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι., εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού, κι εν όψει και του ανοίγματός τους τ’ οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί στις 4 του Οκτώβρη.

Η Νομική Σχολή Αθηνών, όμως, προχώρησε στην πρωτοβουλία να τελειώσει τα διλήμματα γύρω από την υγεία των φοιτητών και των εκπαιδευτικών της και να λάβει η ίδια το μέτρο -κόντρα στο πλάνο του υπουργείου Παιδείας- τα μαθήματά της να γίνονται εξ αποστάσεως.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία (και) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν πείθουν επ’ ουδενί πως είναι ικανά να εξασφαλίσουν, τόσο την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, όσο και την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 2021 (πριν από λίγες ημέρες) όταν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ότι τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν μόνο με διά ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης, προσέθετε. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα, κατέληγε.

  • Η σημερινή (22/9) ανακοίνωση της Νομικής Σχολής Αθηνών

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή Αθηνών τονίζεται πως: «στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

– Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

– Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

– Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.

– Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.

Ο Κοσμήτορας – Λίνος Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος». 

  • Αντιθέτως, το ΑΠΘ ανακοίνωσε πως, στη νομική σχολή του, όλα τα μαθήματα θα γίνουν διά ζώσης

Διά ζώσης θα πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και για όλα τα εξάμηνα σπουδών στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-’22.

Η απόφαση της Κοσμητείας ελήφθη χθες και ορίζει πως οι φοιτητές μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα στη Σχολή, φορώντας μάσκα, με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID-19, είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για Σχολή με μεγάλα ακροατήρια και για τον λόγο αυτό η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ότι «τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών, θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως».

«Με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη φοιτητιώσα νεολαία, οι συνάδελφοί μου αποφάσισαν να ανοίξουν τη Σχολή σε όλους τους φοιτητές όλων των εξαμήνων για όλα τα μαθήματα. Έχοντας επίγνωση της αδήριτης ανάγκης επανακοινωνικοποίησης των φοιτητών, που κρατήθηκαν μακριά από τη Σχολή τους για τρία συνεχή εξάμηνα, απομονωμένοι από τους συμφοιτητές τους και τους δασκάλους τους, αποφάσισαν να διδάξουν με φυσική παρουσία στα αμφιθέατρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Το εγχείρημα, όπως διευκρίνισε, «δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Νομική Σχολή είναι μια μαζική Σχολή, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα της οποίας συνωστίζεται μεγάλος αριθμός φοιτητών, όπου το ιικό φορτίο κινδυνεύει να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία όλων των παρισταμένων, ιδίως των καθηγητών και μεταξύ αυτών, εκείνων που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία ή βαρύνονται με κάποια πάθηση».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ καλεί τους φοιτητές «να εμβολιαστούν και να είναι συνεργάσιμοι κατά την προσέλευσή τους στη Σχολή, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό τους».

«Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων επιβάλλεται για την προστασία της υγείας όλων. Δεν παίζουμε με την υγεία, κυρίως των συνανθρώπων μας. Και δεν είναι το πεδίο κατάλληλο για την άσκηση πολιτικού ακτιβισμού. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα φανεί τι μπορούμε να κάνουμε ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα για ν’ αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, για να νικήσουμε την απομόνωση και να επανακοινωνικοποιηθούμε», επισήμανε ο κ. Γκλαβίνης.

«Σε ποιες περιπτώσεις η Σχολή θα καλύπτει τη δαπάνη για τα rapid tests»

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ ζητά από τις Πρυτανικές Αρχές και την Πολιτεία να προβλέψουν τη διενέργεια δωρεάν rapid test για τους φοιτητές εκείνους που αδυνατούν, για λόγους υγείας, να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, φέροντας ιατρική βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό, θα μπορούσαν να προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να υποβάλλονται σε rapid test χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ είναι διατεθειμένη να καλύψει τη σχετική δαπάνη.

«Ως γνωστόν, τα Πανεπιστημιακά κτήρια είναι προσβάσιμα σε όλους, είτε είναι χρήστες των χώρων είτε όχι. Ίσως δεν είναι η ώρα να περιορίσουμε την πρόσβαση στους πρώτους, αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να το επιχειρήσουμε όπως γίνεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, πλην όμως είναι σίγουρα η ώρα να μπορούμε να ελέγχουμε αν αυτοί που εισέρχονται σ’ ένα Πανεπιστημιακό κτήριο διαθέτουν πιστοποιητικό anti-Covid. Το ζητάμε από την Πρυτανεία, το ζητάμε και από την Πολιτεία», δήλωσε ο κοσμήτορας.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ -σε ώρα που θα ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της- θα υποδεχθεί τους πρωτοετείς φοιτητές της. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του SARS-CoV-2.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υλοποιήσουμε την επιταγή της Πολιτείας για επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας δίνουν η υλικοτεχνική υποδομή μας και η τεχνολογία. Πλην όμως, δεν θα λειτουργήσουμε στη λογική “καταλάβατε λόφον!”», κατέληξε ο κ. Γκλαβίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δημοσκοπήσεις MRB-Pulse: Οι επιδόσεις των αρχηγών στη ΔΕΘ και το προφίλ των αντιεμβολιαστών
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Chevron Right