Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να επιμένει, παρά την επικράτηση της Ομικρον, καθώς στέλνει αρκετό κόσμο στα νοσοκομεία, τα οποία ασφυκτιούν για ακόμη μία φορά.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως μετατοπίζεται ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.
Συγκεκριμένα, το 40% των καινούργιων μολύνσεων είναι 35-64 ετών, ενώ 1 στα 3 άτομα που νοσηλεύονται, είναι κάτω των 60 ετών.
Μάλιστα, περίπου το 50% των συνολικών εισαγωγών στην επικράτεια είναι από μετάλλαξη Δέλτα, ενώ αντίστοιχα στη Βόρεια Ελλάδα οι εισαγωγές από Δέλτα είναι στο 60%.
Επίσης, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, για τις τελευταίες 15 μέρες, το 80% των θανάτων αφορά άτομα κάτω των 60 ετών, που ήταν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις που έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου:
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σημειώνεται, πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 20/1, ότι καταγράφηκαν 18.869 νέα κρούσματα, 81 νεκρούς από κορονοϊό και 688 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.869, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.742.363
(ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 446 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.366 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 688 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (81.1%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (18.9%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.945 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 506 (ημερήσια μεταβολή -8.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 526 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».