Αν και αρχικά είχε ειπωθεί πως το αεροπλάνο Antonov, που έπεσε το Σάββατο (16/07) στην Καβάλα, είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό την Ιορδανία, ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής χώρας, Νεμπόισα Στεφανόβιτς, δήλωσε την Κυριακή (11/07) ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά 11,5 τόνων και κατευθυνόταν στο Μπανγκλαντές.
Ειδικότερα, το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάκα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε, επίσης, ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελείτο από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές. Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού Υπουργείου Άμυνας και το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρεία αερομεταφορών.
Авион АН-12 у власништву украјинске компаније, који се јуче срушио у Грчкој, полетео је са аеродрома у Нишу и превозио је производе српске одбрамбене индустрије, ка крајњем купцу – Министарству одбране Бангладеша.
— Небојша Стефановић (@NesaStefanovic) July 17, 2022
Τι ανέφερε η ουκρανική αεροπορική εταιρεία
Η ουκρανική αεροπορική εταιρεία, Meridian, επιβεβαίωσε την Κυριακή (17/07) το γεγονός της συντριβής του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους AN-12 στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι και τα οκτώ νεκρά μέλη του πληρώματος είναι Ουκρανοί, όπως γράφουν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η αιτία της συντριβής θεωρείται -επί του παρόντος- μια τεχνική βλάβη, αλλά η φύση του φορτίου που υπήρχε στο αεροπλάνο, δεν αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Deutsche Welle».
Συνεχίζονται οι έρευνες στην Καβάλα
Οι έρευνες στο σημείο όπου έπεσε στην Καβάλα, το βράδυ του Σαββάτου (16/07), το αεροπλάνο Antonov είναι σε εξέλιξη και στο επίκεντρο τίθεται η άγνωστη λευκή ουσία που εντοπίστηκε, γι’ αυτό και στην περιοχή μεταβαίνει λόχος Πυρηνικής-Χημικής Άμυνας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το φορτίο έχει καεί, δεν υπάρχει τίποτα άθικτο, ωστόσο αν και υπάρχει πλέον βεβαιότητα ότι πρόκειται για πυρομαχικά, οι Αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τι τύπου ήταν ούτε σε τι ποσοστό του φορτίου αντιστοιχούσαν.