Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εκκαθάριση της περιοχής στο Δήμου Παγγαίου, όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου το Antonov. Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σημείο δεν βρέθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όμως, η απομάκρυνση των πυρομαχικών όσο και των συντριμμιών κρίνεται απαραίτητη.
Σήμερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως χρειάζεται προσοχή το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχει κίνδυνος για τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov 12BK , καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους.
«Τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής, για τους επόμενους 1 με 2 μήνες, «για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης», είπε.
«Δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει», είπε, προειδοποιώντας, ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.
Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.
«Δύο-τρεις δειγματοληψίες μέσα στο επόμενο δίμηνο φτάνουν, δεν χρειάζεται παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.