Το UpStories μας ταξιδέυει σε πολλά μέρη και αυτή τη φορά επισκέφτηκαν τον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη στις κορυφές των Αγράφων και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.
Ο τάφος, ενός ηγέτη της αριστεράς στην Ελλάδα τους Χαρίλαου Φλωράκη, βρίσκεται στις κορυφές των Αγράφων στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στο Παλαιοζογλόπι Καρδίτσας από όπου και καταγόταν.
Όπως αναφέρεται και στο βίντεο, η εμπειρία της διαδρομής μας μέχρι να το σημείο είναι αξέχαστη και η περιπλάνηση στις μυτερές γεμάτες έλατα και τρεχούμενα νερά κορυφές των Αγράφων είναι απίθανη.
«Οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει»
«Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί»
Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα που έγραψε ο Χαρίλαος Φλωράκης και παρέδωσε σε ανύποπτη στιγμή στην Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει:
«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω.
O,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, τη Μαρξιστική – Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.
Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. O,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό.
Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.
Δε θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.
Γεια σας
Χαρίλαος Φλωράκης
Σεπτέμβρης 1994».
Ποιος ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης
Ο Χαρίλαος Φλωράκης (Ραχούλα Καρδίτσας, 20 Ιουλίου 1914 – Αθήνα, 22 Μαΐου 2005) ήταν Έλληνας κομμουνιστής πολιτικός, ιστορική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και πρώτος αρχηγός, («Γενικός Γραμματέας») μετά τη νομιμοποίηση του κόμματος, το 1974.
Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων, από το οποίο καταγόταν η μητέρα του, Στυλιανή. Ο πατέρας του, Γιάννης, καταγόταν από το Κλειστό Ευρυτανίας και είχε ξυλεμπορικό κατάστημα στην Καρδίτσα το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας.
Μόλις 15 χρονών συνδέεται με το κομμουνιστικό κίνημα, διαβάζοντας το Αλφάβητο του Κομμουνισμού. Μικρός ήθελε να γίνει αεροπόρος, ο πατέρας του, όμως, τον απέτρεψε, τονίζοντάς του την επικινδυνότητα του επαγγέλματος αυτού.
Τελικά, αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας (ΤΤΤ). Το 1929, όταν ο βενιζελισμός με το ιδιώνυμο διώκει τους κομμουνιστές, εκείνος οργανώνεται στις Ομάδες Πρωτοπόρων μαθητών της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).