Ελλάδα

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων και η απάντηση των ειδικών

Κατηγορηματικά διαψεύδουν οι ειδικοί την πρόσφατη σεναριολογία για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτελεί, ωστόσο, κορυφαία προτεραιότητα. Ενώ η Επιτροπή εξετάζει τακτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλες τις παραμέτρους της κρίσης, η συζήτηση για την εισήγησή της επί του θέματος δεν έχει γίνει ακόμη, ανέφεραν στο iEidiseis δύο μέλη της. 

Ψηλά στην ατζέντα κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων βρίσκεται η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, με τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» στο χώρο της εκπαίδευσης να δίνουν και να παίρνουν, καθώς πλησιάζουμε την 7η Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία παρατάθηκαν τα τρέχοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του lockdown.

Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας επιτρέπει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αλλά και το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της άρσης του μέτρου για την τηλεκπαίδευση στη μετέπειτα πορεία της πανδημίας, αμέσως μετά τις εορτές.

Όπως δηλώνει η Υπουργός Παιδείας, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, ενώ διακηρυγμένος στόχος εξακολουθεί να αποτελεί το να ηχήσει το κουδούνι στις 8 του επόμενου μήνα. Από την άλλη, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε, σε πρόσφατη παρέμβασή της, πως «θα συζητήσουμε με τους ειδικούς και με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Για την ώρα, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν. Μεταξύ άλλων, σε μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας ήδη συζητείται το ότι τα σχολεία δύσκολα θα ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Επιπλέον, το φως της δημοσιότητας είδαν σενάρια για «δύο εισηγήσεις» από τους επιδημιολόγους, με την πρώτη να θέλει το άνοιγμα των δημοτικών την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και τη δεύτερη να εξετάζει την πλήρη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων δέκα μέρες μετά, στις 18 Ιανουαρίου.

Σε συνέχεια των παραπάνω, το iEidiseis επικοινώνησε το βράδυ της Τετάρτης με δύο μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, τα οποία ξεκαθάρισαν πως καμία τέτοια εισήγηση δεν έχει κατατεθεί.

«Η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει το θέμα των σχολείων. Καμία εισήγηση δεν έχει υπάρξει», ξεκαθάρισε ένας εκ των δύο ειδικών, ο οποίος επεσήμανε πως οι συσκέψεις επί του ζητήματος θα γίνουν τις πρώτες μέρες του 2021, επί των τότε δεδομένων.

Η ίδια πηγή ανέφερε, μάλιστα, πως παρότι και για τους επιστήμονες η επιστροφή των παιδιών στην «κανονικότητα» αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στη «σκιά» των όποιων συνεπειών των γιορτών στην πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελέσουν, άρα, και ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης.

Και ενώ τα παιδιά αναφέρεται συχνά πως δεν αποτέλεσαν τον «οδηγό» της επιδημίας ούτε κατά το δεύτερο κύμα, κατά τα διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχει προβληματισμός για την κίνηση γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην καθαριότητα κλπ., ως επακόλουθο της επιστροφής στη φυσική αίθουσα διδασκαλίας.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα επιφέρει μία βέβαιη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, η οποία, αν συνδυαστεί με συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, αποτελεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα που ενδεχομένως να πάει «πίσω» περισσότερες πρωτοβουλίες άρσης περιορισμών.

Άλλωστε, τις πρώτες μέρες του Γενάρη θα εξεταστεί και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της αγοράς ή, σε αντίθετη κατεύθυνση, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, καθώς η όποια «επάνοδος» όλων των δραστηριοτήτων περνάει μέσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις γιορτές, εξ ου και οι συνεχείς εκκλήσεις και των κυβερνητικών στελεχών για αυστηρή τήρηση των μέτρων και επαγρύπνηση.

Σημειώνεται, δε, πως τις προηγούμενες μέρες ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η μη τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να επιφέρει αυστηροποίηση των περιορισμών ακόμη και μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ ο κ. Γεωργιάδης «έδειξε» στην παράταση των λουκέτων λέγοντας, χθες, πως από τον επόμενο μήνα ίσως να εξεταστεί το άνοιγμα καταστημάτων ανά περιοχή. Κατ’αυτό το σενάριο, δηλαδή, η αγορά θα κινηθεί πιο αργά στους νομούς με αυξημένο ιικό φορτίο κοκ..

Το δεύτερο μέλος της Επιτροπής των ειδικών στο οποίο απευθύνθηκε το iEidiseis σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για άνοιγμα των σχολείων στις αρχές ή μετά τα μέσα Ιανουαρίου σημείωσε, επίσης, πως δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση σε επίσημο επίπεδο από τους επιστήμονες, όπως και ότι οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται παρά να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Lockdown στα «χαρτιά»: Αύξηση κυκλοφορίας στην Αττική κατά 37,5%
Ασφαλιστικός Οδηγός: 12 περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν τα 62 με λιγότερα από 35 έτη
Chevron Right