Με αφορμή τον νέο κύκλο εξοπλισμών και τα «αεροπλανικά» που έχει ξεκινήσει η παρούσα κυβέρνηση περιφρονώντας κατάφορα τις νομοθετημένες διαδικασίες για διεξαγωγή των αμυντικών προμηθειών προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: Υπάρχει «διπλωματία των εξοπλισμών» και εάν ναι πόσο αποτελεσματική είναι αυτή;
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο μισό Αιώνα και ιδίως την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης επί διακυβερνήσεως ΝΔ όλες οι αμυντικές προμήθειες έγιναν χωρίς την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών με «αεροπλανικά» πανομοιότυπα με αυτά που επιχειρούνται στις μέρες μας.
Σήμερα, γυρίζοντας πίσω τις σελίδες της Ιστορίας, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν ωφελήθηκε διπλωματικά από καμία μεγάλη αμυντική προμήθεια, ίσως διότι υπερίσχυε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και το οικονομικό ιδιωτικό όφελος του εμπλεκόμενου «τριγώνου της αμαρτίας» (μεσάζοντες – πολιτικά πρόσωπα – επιτελείς ).
Τον όρο «διπλωματία των εξοπλισμών» ακούμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» στο όνομα της περεταίρω ενίσχυσης της φιλιά μας με τους συμμάχους μας απέναντι στην πρωτόγνωρη επιθετικότητα της Τουρκίας.
Τον ισχυρισμό περί δήθεν διπλωματικών ανταλλαγμάτων με το Ισραήλ επικαλέστηκε πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση για την πώληση της ΕΛΒΟ σε Ισραηλινή εταιρία έναντι του ευτελούς ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ όταν η αξία μόνο του οικοπέδου είναι πολλαπλάσια. Παρεμπιπτόντως, η Ισραηλινή εταιρία ακόμη δεν έχει καταβάλλει το ποσόν…
Τα διπλωματικά ανταλλάγματα προβάλλει και πάλι η κυβέρνηση με την απευθείας ανάθεση σε Ισραηλινή εταιρία του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα…
Επί της ουσίας, βλέπουμε ότι στον τομέα των εξοπλισμών παρακάμπτεται η βασική αρχή ότι προέχει η επιχειρησιακή απαίτηση του χρήστη και καταβάλλεται προσπάθεια από τους κρατούντες να προτάξουν τα «γεωπολιτικά συμφέροντα» τα οποία ωστόσο είναι γενικά και αφηρημένα και ενδεχομένως πίσω από αυτά να κρύβονται και προσωπικά συμφέροντα. Έχει πικρή εμπειρία αυτός το τόπος από σκάνδαλα.
Η ανάγκη «απευθείας ανάθεσης» του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης σε Ισραηλινή εταιρία ύψους 1,5 δις “γεννήθηκε” τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ που σύμφωνα με δημοσίευμα – ανταπόκριση της «Καθημερινής» υποσχέθηκε στον Netanyahu ! Όντως με την επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε την προετοιμασία να προτείνουν αυτό που οι επιτελείς δεν είχαν ..σκεφτεί.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με fast track διαδικασίες να αναθέσει απευθείας σε Ισραηλινή εταιρία το συγκεκριμένο πρόγραμμα του 1,5 δις σε μια στιγμή που το Ισραήλ σείεται από τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες για διαφθορά που αποδίδει ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Avichai Mendelbit στον Πρωθυπουργός Netanyahu. Τον παραπέμπει με τις βαρύτατες κατηγορίες της διαφθοράς, απάτης και άλλες παράνομες πράξεις για τρείς διαφορετικές υποθέσεις που έχουν τους κωδικούς 4000, 2000 και 1000.
Μια εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ για εν ενεργεία Πρωθυπουργό.
- Η πρώτη υπόθεση αφορά την φερόμενη ως δωροδοκία μεταξύ του Netanyahu και επιχειρηματία που ήλεγχε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών (Bezeq) καθώς και έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο (Walla News). Η όλη υπόθεση απέφερε στον επιχειρηματία κέρδη 500 εκ. δολάρια και στον Πρωθυπουργό επικοινωνιακή υποστήριξη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ζεύγους Netanyahu.
- Η δεύτερη υπόθεση αναφέρεται στην διαπλοκή του Netanyahu με εκδότη εφημερίδος (YediothAhronoth). O πρώτος ανέλαβε να προσπαθήσει να περιορίσει την κυκλοφορία αντίπαλης εφημερίδος (Israel Hayom), ενώ ο δεύτερος θα προωθούσε με το έντυπό του κάθε δραστηριότητα του κόμματος και του ιδίου του Netanyahu.
- Η Τρίτη υπόθεση αφορά διάφορα δώρα που έπαιρνε τόσο ο ίδιος ο Netanyahu όσο και η οικογένεια του από μεγιστάνες της Αμερικής.
Εκτός από αυτές τις κατηγορίες για τις οποίες υφίσταται παραπομπή, μετά από έντονες φημολογίες στο Ισραήλ φαίνεται ότι ξεκινά τελικά και έρευνα για την αγορά υποβρυχίων και κορβετών από την Γερμανική Thyssenkrupp. Αυτή η υπόθεση φέρει τον κωδικό 3000 όπου και διερευνάται και ο ρόλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Στην υπόθεση φαίνεται να ενέχονται ο εκπρόσωπος της Τhyssekrupp στο Ισραήλ, ένας πρώην αρχηγός του Ναυτικού και ένας πρώην βοηθός του Netanyahu.
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν την υπόθεση, είναι ότι τα υποβρύχια και οι κορβέτες χρηματοδοτούνται και από τον προϋπολογισμό της Γερμανίας.
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ είναι ραγδαίες μετά την αδυναμία της Κνεσέτ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας όπου και αυτομάτως ανακοινώθηκε η διάλυση της Βουλής. Έτσι στις 23 Μαρτίου θα διεξαχθεί η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια και ο νυν πρωθυπουργός να είναι αντιμέτωπος με τις παραπάνω κατηγορίες να επικρέμονται της κεφαλής του.
Το ζητούμενο είναι εάν η Ελλάδα με την ανάθεση στην Ισραηλινή εταιρία – και όχι στο ισραηλινό κράτος- του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης ποντάρει σε «κουτσό άλογο» και η προσδοκώμενη προσωπική εύνοια γυρίσει μπούμερανγκ.