Λεπτομέρειες για το πως θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2006) και οδηγίες για το πώς θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη συναίνεση γονέων και κηδεμόνων αναμένεται να δοθούν σήμερα Δευτέρα 12 Ιουλίου από το Υπουργείο Υγείας. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της γνωστής πλατφόρμας emvolio.gov.gr που θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα για τους έφηβους και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι o εμβολιασμός θα γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που για την ώρα έχει πάρει έγκριση για τους εφήβους από τον EMA.
Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων έχει ανάψει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήδη από τις 5 Ιουλίου. «Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 εξηγώντας το σκεπτικό της Επιτροπής.
Η καθηγήτρια, αναφέρθηκε στα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών. Εξήγησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.
Η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα των εισαγωγών από την συνήθη εποχική γρίπη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 204 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που νοσηλεύθηκαν κατά την διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου- Μαρτίου 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής αλλά ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.
Εξήγησε ότι στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, σε ποσοστό 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες, 31%, νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα, 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα. Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και τους εφήβους και ιδιαίτερα με υποκείμενα νοσήματα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας τη υγείας τους.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην μεταδοτικότητα, λέγοντας ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα απ’ ό,τι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.
«Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού, που θα συμβάλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων. Ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των εφήβων, θα υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν, είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μία έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.