Ελλάδα

Τίνος είναι το κοκορέτσι; – Ο Ηλίας Μαμαλάκης απαντά

Ο Ηλίας Μαμαλάκης σφυρίζει τη λήξη στην αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας για το δημοφιλές έδεσμα της σούβλας. «Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».

«Μήλον της έριδος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτέλεσε τις τελευταίες ημέρες η «πατρότητα» του… κοκορετσίου (!), με τον Ηλία Μαμαλάκη, ωστόσο, να ανοίγει τα χαρτιά του και να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο αγαπημένος μάγειρας παρενέβη στον «ελληνοτουρκικό πόλεμο» με σχόλιό του στο Sigma TV, όπου τόνισε με νόημα για το κοκορέτσι: «Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».

Όπως εξήγησε ο Ηλίας Μαμαλάκης, «το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας στο σπληνάντερο και το κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800».

Πώς κάνουν το κοκορέτσι οι Τούρκοι και πώς οι Έλληνες

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση» και εξήγησε:

«Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι μόνο με έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους και σε φωτιές όπως εμείς, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), την ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς», είπε.

«Αντίθετα, εμείς βάζουμε το συκώτι, τη σπλήνα, πολλά γλυκάδια, τυλίγουμε με μπόλια και μετά με εντεράκι. Στη συνέχεια, το κόβουμε φετούλες και το σερβίρουμε με ρίγανη και αλάτι», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές των δυο πιάτων. Και για να μπούμε στην ουσία, είναι βλακώδεις οι αντιπαραθέσεις αυτές. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας και ασχολούμαστε με το κοκορέτσι!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εβελίνα Παπούλια: Αποχωρεί από Instagram και Facebook – ο λόγος
Τσίπρας: Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί λιγότερα από 300 εκατ.
Chevron Right