Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλα τα βλέμματα, τόσο των υγειονομικών αρχών, όσο και της κυβέρνησης, είναι στραμμένα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.
Τα ημερήσια περιστατικά COVID στη «νύμφη του Θερμαϊκού» έχουν ξεπεράσει προ πολλού αυτά της πρωτεύουσας, ενώ τείνουν να αγγίξουν εκείνα της Αττικής. Ειδικότερα, σήμερα (23/9) το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 403 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 254 και η Θεσσαλονίκη 345. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 78 νέα περιστατικά COVID.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα γεμίζουν, οι κενές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στερεύουν, η σχετική πληρότητα σε νοσοκομεία της Μακεδονίας είναι στο 100% και άνθρωποι ξεμένουν εκτός ΜΕΘ -μέχρι κι επί είκοσι τέσσερις ώρες- όντες διασωληνωμένοι! Δείτε ΕΔΩ τη χθεσινή πληρότητα σε νοσοκομεία της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.
Την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία περιέγραψε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», δρ. Νικόλαος Καπραβέλος. «Η χθεσινή ημέρα ήταν τραγική. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής, 22 κλίνες εντατικής γεμάτες», τόνισε. «Δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε ο γιατρός.
- Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Έκρηξη κρουσμάτων στο δημοτικό σχολείο
Σύμφωνα με το grtimes.gr, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Συκεών-Νεάπολης, Μιχάλης Βουλγαρίδης, δήλωσε στο τοπικό μέσο πως στο πρώτο τμήμα που ανέστειλε τη λειτουργία τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 11 κρούσματα σε σύνολο 20 μαθητών, ενώ στο δεύτερο που ανέστειλε τη λειτουργία του μία μέρα αργότερα, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα σε σύνολο 23 μαθητών.
Από την ημέρα που τα τμήματα έκλεισαν, άλλα 27 κρούσματα του νέου κορονοϊού βρίσκονται διάσπαρτα στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου, φτάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 50. Στη Β. Ελλάδα, ήδη σφραγίστηκαν και αρκετά τμήματα σε σχολεία, όπερ σημαίνει ότι νοσούν τα περισσότερα από τα μισά παιδιά των εν λόγω τάξεων.
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό, τα οποία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή πρώτη σχετική ενημέρωση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, είναι ανησυχητικά: Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, νόσησαν 3.500 παιδιά, ενώ καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των μαθητών που νοσούν.
- Αναμένεται εκτίναξη των κρουσμάτων στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης-Συκεών
«Κρούσματα υπάρχουν σε όλα τα τμήματα του σχολικού συγκροτήματος. Αλλού έχουμε τέσσερα, αλλού δύο, αλλού ένα, όμως αυτά βάσει των πρωτοκόλλων δεν αναστέλλουν τη λειτουργία ενός τμήματος, καθώς δεν ξεπερνούν το 50%+1 του συνόλου των μαθητών. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά αυτά, έχουν έρθει σε επαφή με συμμαθητές τους, τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σημαντική αύξηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαρίδης.
Μιλώντας για τη δραματική και συνάμα απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Β. Ελλάδα, ο γιατρός κι ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δρ. Γεώργιος Παυλάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα επεσήμανε πως στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης πρέπει να επιβληθούν επειγόντως περιοριστικά μέτρα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης και της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης, έχει τοποθετηθεί η διά ζώσης εκπαίδευση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων. «Από πέρυσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδίδεται στα σχολεία. Όχι, όμως, όπως η μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός είναι μπροστά», προειδοποίησε ο δρ. Παυλάκης.
Ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδιά, καταδεικνύουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τα νεότερα στοιχεία των ειδικών, γεγονός που μοιραία γεννά το ερώτημα τι μέλει γενέσθαι με τα σχολεία. Όπως, άλλωστε, έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, οι ελάχιστα εμβολιασμένες μικρότερες ηλικίες έχουν αρχίσει να νοσούν περισσότερο όσο περνά ο χρόνος, ούσες ακόμη πιο ευάλωτες έναντι του SARS-CoV-2, επειδή η μετάλλαξη Δέλτα έχει πια τη μερίδα του λέοντος στον επιδημιολογικό χάρτη της πατρίδας μας.