Ελλάδα

Συνταγή: «Πειραγμένο» τζατζίκι με extra βελούδινη υφή

Το τζατζίκι δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Τσικνοπέμπτη. Όμως πόσοι από εμάς ξέρουν να το φτιάχνουν σωστά;

Το τζατζίκι είναι η «αλοιφή» με την μεγαλύτερη διάδοση στα ελληνικά τραπέζια. Συνοδεύει ιδανικά ψητά και τηγανιτά κρέατα και θαλασσινά και συνοψίζει όλες τις αρετές της απλότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα στις πιο «ένδοξες» εκφάνσεις της.

Όμως, σε όλους μας έχει τύχει να βρεθούμε μπροστά σε ένα απογοητευτικό πιάτο με τζατζίκι, που δεν περιποιεί τιμή στην γαστρονομική κληρονομιά μας. Υδαρές, συνήθως από το αγγούρι που δεν έχει στραγγίξει όπως πρέπει τα υγρά του, πνιγμένο στο ελαιόλαδο, χωρίς τα αρωματικά που του χαρίζουν την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του.

Η συνταγή που σας προτείνουμε δεν είναι η «αυθεντική» που διακονούν συνήθως οι ταβέρνες ανά την επικράτεια. Πιστή στην κεντρική ιδέα, περιέχει εκτός από γιαούρτι -απαραιτήτως στραγγιστό- και λευκό κρεμώδες τυρί, που χαρίζει στο πιάτο πόντους στιβαρότητας και extra βελούδινη υφή. Δοκιμάστε να την φτιάξετε αυτή την Τσικνοπέμπτη και θα μας θυμηθείτε.

Υλικά:

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ή κατίκι Δομοκού ή ξύγαλο

1 αγγούρι μέτριο

1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Λίγο ξύδι

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

50 γρ. Ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό λεπτοξυσμένο

5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το αγγούρι. Το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σποράκια και τις άκρες του. Το ξύνουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τη φλούδα και το ρίχνουμε σε σουρωτήρι.

Αλατίζουμε και το αφήνουμε πάνω από ένα μπολ να βγάλει τα ζουμιά του. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι να βγάλει όσο περισσότερα γίνεται.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε μέσα το στραγγισμένο αγγούρι, το λιωμένο σκόρδο, τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο δυόσμο και τριμμένο καρότο.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε λίγο ξύδι και έξτρα αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καίτη Γκρέυ: Ποια θα την υποδυθεί στην ταινία για τη ζωή του Καζαντζίδη
Σχολεία: Πενθήμερη και οριστική αποβολή για το bullying - Τις ζημιές τις πληρώνουν οι γονείς
Chevron Right