Δεν πρέπει να πάμε σε γενική άρση των μέτρων που ισχύουν στην εστίαση, εκτίμησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, λίγο πριν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας συνεδριάσουν για να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν τις εισηγήσεις τους.
Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2021 «κλείνουν» έναν μήνα σε λίγα 24ωρα και φαίνεται ότι μένουν και τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα.
«Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.
«Δεν θέλω να προστρέξω» σημείωσε η ίδια, ωστόσο, σημείωσε πως η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους, όπως στα εστιατόρια.
Η Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα και την πληρότητα του 10% στα γήπεδα, με την κ. Γκάγκα να λέει πως μπορεί να αυξηθεί το όριο, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι μάσκες.
«Μπορούμε να πάμε σε μια κανονική ζωή» και «είμαστε πιο κοντά στο τέλος» είπε επίσης, αλλά, επισήμανε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε».
«Ως προς τα κρούσματα φαίνεται μια σταθεροποίηση στη μείωση αλλά αυτές οι μέρες λόγω της κακοκαιρίας δεν είναι ασφαλείς επειδή έχουμε και ένα άτυπο lockdown αλλά έχουμε και το αρνητικό στοιχείο του ψύχους», είπε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN.
Τα σενάρια για τα μέτρα
Η μουσική είναι πιθανό να επιστρέψει στην εστίαση από βδομάδα, ωστόσο, φαίνεται δύσκολο να γίνει άρση του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη αυτή την εβδομάδα, λόγω της κακοκαιρίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά μέλη της Επιτροπής κλίνουν προς την παράταση σίγουρα για μία ακόμη εβδομάδα, καθώς προβληματίζει το γεγονός πως λόγω του χιονιά δεν έχουν ξεκάθαρη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής, που χτυπήθηκε από τον χιονιά και έφερε άτυπο lockdown και ελάχιστα τεστ.
Πηγές της Επιτροπής με τις οποίες συνομίλησε το iEidiseis, τόνιζαν πως δυστυχώς οι σκληροί δείκτες δεν δείχνουν την επιθυμητή αποκλιμάκωση και είναι μεγάλο ρίσκο η όποια άρση των μέτρων ακόμη και της μουσικής. Μάλιστα, μέλος της Επιτροπής είπε ότι αν και έχουμε σημαντική πτώση στον μέσο όρο των κρουσμάτων κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τους θανάτους. «Η δημόσια Υγεία παραμένει υπό πίεση και οι απώλειες θα παραμείνουν σε υψηλούς ρυθμούς και τις επόμενες μέρες, ενώ τις τελευταίες μόνο 48ώρες βλέπουμε μια μικρή μεν αλλά πτωτική πορεία στις διασωληνώσεις».