Οι διαρρήκτες δεν είχαν εργασία και έσοδα, αλλά ζούσαν πολυτελή βίο, αγόραζαν αυτοκίνητα, πλήρωναν ακριβά ενοίκια και ξόδευαν μεγάλα ποσά σε παραγγελίες. Η «ύποπτη» δραστηριότητα τους, κίνησε την προσοχή των αρχών, που έφτασαν τελικά στα ίχνη τους. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για μέλη σπείρας Ρομά, που είχε κλέψει μέσα σε ενάμιση χρόνο τουλάχιστον 14 σπίτια σε όλη την Αττική, αλλά και στην Αχαΐα, αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος άνω των 100.000 ευρώ. Έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ζεφύρι και τον Ασπρόπυργο, οι αστυνομικού του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τον «εγκέφαλο» της παράνομης δράσης. Οι τρείς άνδρες, ηλικίας, 44, 30 και 26 ετών, εντόπιζαν σπίτια σε απομονωμένες περιοχές, παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες και άρπαζαν χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.
Οι συλληφθέντες αποδείχτηκε ότι ήταν παλιοί γνώριμοι και είχαν απασχολήσει στο παρελθόν για σειρά από αντίστοιχα αδικήματα. Ενδεικτικό της δράσης τους, είναι το γεγονός ότι είχαν επιστρατεύσει ακόμα και τη χρήση πομποδέκτη – ασυρμάτου. Επιχειρώντας να μην αφήνουν ίχνη επικοινωνούσαν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και παρατσούκλια, ενώ φορούσαν πάντοτε γάντια. Άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές και φρόντιζαν να είναι δηλωμένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.
Η παράνομη δράση εκτιμάται ότι ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021. Τα μέλη της σπείρας, έχοντας ως ορμητήριο το Ζεφύρι, εντόπιζαν απομακρυσμένες κατοικίες και αφού διαπίστωναν κάνοντας κατόπτευση ότι απουσίαζαν οι ένοικοι, εισέρχονταν από τα μπαλκόνια. Ακολούθως, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσαφικά και οτιδήποτε άλλο θα τους απέφερε οικονομικό όφελος. Ο 30χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν εκείνος που συντόνιζε τις διαρρήξεις, ενώ σε αρκετές από αυτές είχε ενεργό ρόλο, εισερχόμενος σε κατοικίες. Ο 26χρονος που είχε συγγενικές σχέσεις με τον «εγκέφαλο» της σπείρας, ήταν εκείνος που μαζί με άλλους ασύλληπτους συνεργούς του παραβίαζε τις μπαλκονόπορτες και αφαιρούσε χρήματα και αντικείμενα αξίας. Το ρόλο του τσιλιαδόρου και του οδηγού του επιχειρησιακού οχήματος, είχε αναλάβει ο 44χρονος συλληφθέντας. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 14 κλοπές και – απόπειρες κλοπής από οικίες, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους Μοσχάτο και Νέα Πέραμο Αττικής καθώς και στο Αίγιο Αχαΐας.
Ακόμα και την κατοικία της πρέσβειρας του Λιβάνου είχαν χτυπήσει τα μέλη της σπείρας διαρρηκτών που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε οι συλληφθέντες σε τουλάχιστον μια περίπτωση, την ώρα που έμπαιναν σε κατοικία για να αρπάξουν χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας, είχαν ασύρματο συντονισμένο στη συχνότητα της ΕΛΑΣ. Οι σεσημασμένοι διαρρήκτες χρησιμοποιούσαν πάντοτε παρατσούκλια και ψευδώνυμα για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές. Είμαι ενδεικτικό ότι τον 30χρονο εγκέφαλο της σπείρας τον αποκαλούσαν “Κώτσο”.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο με τη συνδρομή αστυνομικών της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος ρολογιών, χρυσαφικών και κοσμημάτων,
- πλήθος κινητών, καρτών sim, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών και παιχνιδομηχανών,
- πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
- κόφτης,
- κάρτες τραπέζης,
- μεταλλικό ταμπελάκι αυτοκινήτου με αριθμό πλαισίου και μεταλλικό κομμάτι με αναγραφόμενο αριθμό πλαισίου οχήματος,
- αναδιπλούμενος σουγιάς και ψαλίδι,
- 83,7 ευρώ, χρηματικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ, 1.000 σελίνια Αυστρίας και 5.000 μπολιβάρ Βενεζουέλας,
- φακός,
- πλήθος εγγράφων και
- 2 οχήματα.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους, συνεχίζονται.