Ελλάδα

Μέτρα τέλος από Δευτέρα με 2.446 νεκρούς τον Ιανουάριο

Τέλος στα μέτρα στην εστίαση με απελευθέρωση ωραρίου και μουσικής και σήμα ολικής χαλάρωσης έδωσαν η κυβέρνηση και οι Ειδικοί, ενώ η χώρα μετράει 2.446 νεκρούς τον Ιανουάριο και 115 μόλις χθες.

Τέλος στα μέτρα για τον κορονοιό δίνει η κυβέρνηση, ενώ η χώρα μετράει χιλιάδες νεκρούς και έχει ξεπεράσει τη Σουηδία και πολλές χώρες της ΕΕ. Μόνο τον Ιανουάριο και έως χθες η Ελλάδα κατέγραφε 2.446 θανάτους από κορονοϊό, ωστόσο η κυβέρνηση άσκησε έντονες πιέσεις για άρση των μέτρων και επιστροφή της εστίασης στην κανονικότητα. Μέρι σήμερα έχουν καταγραφεί 23.083 θάνατοι.

Πλέον από Δευτέρα το ωράριο είναι ελεύθερο και επανέρχεται η μουσική. Προφανώς και η επιστροφή σε μια κανονικότητα είναι το ζητούμενο, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που δεν τελείωσε. 

Η δε άρση των μέτρων έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχουν καθημερινά περί τα 18.000 κρούσματα, μπορεί να νοσήσουν όλοι, ακόμα και τριπλά εμβολιασμένοι και καταγράφονται πάνω από 100 θάνατοι την ημέρα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, oαριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα και εξακολουθεί να είναι περίπου στις 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.

Η αναγκαστική ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και η προσωρινή διακοπή των εργασιακών και κοινωνικών επαφών λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό να οδηγήσουν και σε μια περεταίρω μείωση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί πολύ εύκολα να αξιολογηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα.

Για πρώτη φορά εχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός και ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου είναι στους 96 ασθενείς κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».

Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως, στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, έδειξε σημεία σταθεροποίησης με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid στα νοσοκομεία έδειξε μείωση της τάξης του 15%, ενώ βλέπουμε μία μικρότερη, ωστόσο, μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%, γεγονός που συντελεί στο να κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων προς το 1,1%.

Η Σουηδία, τα μέτρα και οι θάνατοι

Η Σουηδία κατέγραψε περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα στις 26 Ιανουαρίου, έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους απολογισμούς στη διάρκεια της πανδημίας, παρά την περιορισμένη διεξαγωγή τεστ. Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει απανωτά ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν βρίσκεται υπό την ίδια πίεση όπως κατά τα προηγούμενα κύματα.

Σήμερα, 101 ασθενείς με Covid νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, πολύ λιγότεροι από τους 400 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την άνοιξη του 2021. Συνολικά, σχεδόν 16.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου στη Σουηδία από την έναρξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση παρέτεινε χθες για δύο εβδομάδες τους περιορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν περιορισμένο ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και ανώτατο όριο προσέλευσης σε εσωτερικούς χώρους, αλλά είπε ότι ελπίζει να τους καταργήσει στις 9 Φεβρουαρίου.

Η χαλάρωση των νέων περιορισμών που αποφασίστηκαν θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα

Eπανέρχεται η μουσική στην εστίαση και απελευθερώνεται το ωράριο, όμως παραμένει ένας περιορισμός και αυτός είναι ότι η διασκέδαση επιτρέπεται μόνο για καθήμενους.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα γήπεδα λέγοντας πως το μέτρο με το 10% και το πλαφόν των 1.000 φιλάθλων παραμένει, ωστόσο το μέτρο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τις 31/1, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα, με εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων ως ακολούθως:

Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει όμως ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση.

Αναφορικώς με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί όμως την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Αττικής Οδού και Πολιτικής Προστασίας για το μπάχαλο
Στέφανος Τσιτσιπάς: Τι ώρα παίζει κόντρα στον Μεντβέντεφ
Chevron Right