Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα με μετάλλαξη Δέλτα και ξαφνικά με τη Βήτα

Τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα είναι με μετάλλαξη Δέλτα και ξαφνικά με τη νοτιοαφρικανική, όπως έγινε γνωστό.

Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη 15/7 περιμένουμε,  όπως και τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, ενώ όπως έγινε γνωστό ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ήταν εμφανές από την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων. Βέβαια προκαλεί ανησυχία ότι μαζί με τη Δέλτα, ανεβαίνουν και τα κρούσματα της Βήτα, της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στοιχεία έδωσε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών  καιτόνισε πως βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας».

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος «Β» του ιού- της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δ». «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένη θεωρείται η αυστηροποίηση των μέτρων για τις κατασκηνώσεις στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα και από τα αυξημένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες παιδικές κατασκηνώσεις ανά τη χώρα.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι η είσοδος των παιδιών και των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις θα γίνεται πλέον με PCR ή Rapid τεστ

Ταυτόχρονα, έντονος προβληματισμός επικρατεί ήδη για το φθινόπωρο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δύσκολο Σεπτέμβρη, αφού σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, εξαιτίας της πιο μεταδοτικής νέας μετάλλαξης.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε, πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής, θέτοντας και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Ανοσία με μονοκλωνικά αντισώματα - Τι δείχνει νέα μελέτη
Κορονοϊός: Το φάρμακο που η χρήση του αυξήθηκε 387% στο πρώτο lockdown
Chevron Right