Με την απονομή τιμητικού «Χρυσού Αλέξανδρου» σε έναν σημαντικό σκηνοθέτη του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, τον Φερνάντο Τρουέμπα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άνοιξε την αυλαία του το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο σκηνοθέτης, που μεταξύ άλλων κατέκτησε και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία «Μπελ Επόκ», βρέθηκε στη σκηνή του Ολύμπιον και βραβεύτηκε από το φεστιβάλ για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά. Μάλιστα, η νέα του ταινία, το animation μουσικό ντοκιμαντέρ «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» (2023), ήταν η ταινία που σηματοδότησε την έναρξη της 26ης διοργάνωσης.
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, σίγουρα όμως δεν θα είναι και η τελευταία. Ήδη μου είχαν λείψει οι άνθρωποι της Ελλάδας, τα τοπία της, το φαγητό της», είπε στο κοινό του φεστιβάλ ο Φερνάντο Τρουέμπα, αναφερόμενος στα γυρίσματα της ταινίας Haunted Heart που ολοκλήρωσε πρόσφατα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον. Έκανε λόγο για μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και είπε ότι αισθάνεται αυτήν τη χώρα σαν το σπίτι του. «Στην Ελλάδα έχετε εφεύρει τα πάντα, όχι μόνο τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Έχετε εφεύρει τον τρόπο να απολαμβάνει το ανθρώπινο είδος της ζωή μέσα από την τραγωδία και την κωμωδία, έχετε εφεύρει όμως και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, το να μην προσπαθεί να καταστρέψει τον άλλον, νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε ο κορυφαίος Ισπανός σκηνοθέτης.
10 μέρες με ντοκιμαντέρ, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις
Το στίγμα των όσων πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δέκα ημέρες στη διάρκεια του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έδωσε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα 64 χρόνια του θεσμού, που κηρύσσει την έναρξη του φεστιβάλ ο αρχηγός του ελληνικού κράτους.
Με 251 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, πέντε διαγωνιστικά τμήματα, οκτώ αφιερώματα, μία εικαστική εγκατάσταση και τις εργασίες της αγοράς, το φεστιβάλ υπόσχεται να κερδίσει και φέτος το ενδιαφέρον του κοινού. «Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβάλλουμε, 66 είναι ελληνικές, διότι το φεστιβάλ έχει πρωταρχικό σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφίας και την υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Στη σημασία που έχει το ντοκιμαντέρ στη συγκυρία που διανύουμε, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη. «Με μια όλο και πιο διευρυμένη γκάμα κινηματογραφικών τρόπων αφήγησης και στιλ, οι σημερινοί κινηματογραφιστές δεν σταματούν να προσπαθούν να καταγράφουν την πραγματικότητα γύρω τους», είπε. Κοινός στόχος και των 250 ταινιών που θα προβληθούν, όπως είπε, είναι να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, το διπλανό μας, αλλά και άλλους ανθρώπους, σε κόσμους που φαντάζουν ή είναι μακρινοί, διαφορετικοί ή και ξένοι. «Μόνο αν καταφέρουμε να βρούμε εκείνα τα σημεία επαφής που μας ενώνουν όλους νοητά σε μία κοινή μοίρα, τότε θα έχουμε μια πιθανότητα να οραματιστούμε ένα καλύτερο κόσμο», επισήμανε η κ. Θανούλη.