Ελλάδα

Ποιο είναι το κτήμα που επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

Στο κτήμα Κίκονες βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.  Η Οινολόγος του Κτήματος κα Μελίνα Τάσσου μας παραχώρησε μια συνέντευξη τόσο για την τιμητική επίσκεψη όπως τη χαρακτήρισε της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και για την πορεία του κτήματος προς την κατάκτηση της κορυφής της ποιότητας των κρασιών της.

 

 

Το κτήμα Κίκονες βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα κάτω από τα βουνά της Ροδόπης. Αυτό το κτήμα επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Πρόκειται για ένα μικρό με ποιοτικό προσανατολισμό οινοποιείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα κι έχει αναπτύξει μια ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Το βάρος έχει δοθεί στους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στη Μαρώνεια όπου καλλιεργούνται Ελληνικές και ξένες ποικιλίες που έχουν εγκλιματιστεί στην περιοχή.

Οινολόγος του Κτήματος είναι η κα Μελίνα Τάσσου, η οποία διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στον χώρο με σπουδές στο Bordeaux της Γαλλίας και μετεκπαίδευση στην Αυστραλία. Μετά από αυτήν την πολύτιμη εμπειρία σε δύο χώρες με διαφορετικό στυλ οινοποίησης, επέστρεψε το 2004 στη Θράκη για να οινοποιήσει το πρώτο σύγχρονο πλέον κρασί των «Κικόνων», το οποίο φέρει τη δική της ταυτότητα.

Υποδοχη

Η κα Τάσσου μας παραχώρησε μια συνέντευξη τόσο για την τιμητική επίσκεψη όπως τη χαρακτήρισε της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και για την πορεία του κτήματος προς την κατάκτηση της κορυφής της ποιότητας των κρασιών της.

 Κα Τάσσου τί νομίζετε ότι τράβηξε την προσοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στο οινοποιείο σας;

Όπως μου ανέφερε και η ίδια, γνώριζε ήδη τα κρασιά των Κικόνων από την Αθήνα και συγκεκριμένα το Syrah Κίκονες, ενώ είχε ακούσει επίσης πολύ καλά λόγια και για το Ροζέ Κίκονες.
Εκτός όμως από την ποιότητα των κρασιών μας, την προσέλκυσε το γεγονός ότι είμαστε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα οινοποιείο το Νομού Ροδόπης που κάνει εξαγωγές προϊόντων.

Πως αισθανθήκατε εσείς που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο χώρο σας ;

Αρχικά αισθάνθηκα χαρά που γνώρισα την Πρόεδρο σαν άνθρωπο, κι ένιωσα ιδιαίτερη τιμή και δέος για το θεσμό. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα στις δύσκολες ώρες που περνά. Κατάλαβα από τη συμπεριφορά της, ότι προσέχει πολύ κι αναζητά την αλήθεια. Το αίσθημα της ασφάλειας που ένιωσα μετά την επίσκεψη ήταν φυσικό.

Πώς σας φάνηκε η πρωτοβουλία της Προέδρου να επισκεφθεί επιχειρήσεις της περιοχής;

Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία αλλά και ουσιαστική. Δεν ήρθε απλώς εθιμοτυπικά αλλά γνώρισε με ενδιαφέρον τους εργαζόμενους χριστιανούς και μουσουλμάνους, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού κι έκανε μια πλήρη γευστική δοκιμή και των 7 ετικετών που διαθέτουμε. Της άρεσε πολύ το «Μάρων Κίκονες Λευκός» από την ποικιλία Μαλαγουζιά.

yut

Ποιός ο απόηχος της επίσκεψης της Προέδρου;

Η κα Πρόεδρος μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την απλότητα και την ανθρωπιά της. Όλοι οι κάτοικοι της Θράκης είναι περήφανοι που έχουμε πλέον μια Θρακιώτισσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κίνηση της να μας επισκεφθεί ήταν πολύ σημαντική για το ηθικό των Θρακιωτών που νιώθουμε πολλές φορές παραμελημένοι καθώς ζούμε μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.

Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε το οινοποιείο Κίκονες;

 Το όνομα του οινοποιείου μας, Κίκονες, προέρχεται από τον αρχαίο λαό που κατοικούσε στην περιοχή της Θράκης κι έφτιαχνε κρασί πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
Επιλέξαμε το συγκεκριμένο brandname καθώς στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την τόσο γνωστή στην αρχαιότητα αμπελουργική ζώνη της Μαρώνειας, καθώς η αμπελοκαλλιέργεια είχε εγκαταλειφθεί εντελώς μετά από τα 500 χρόνια τουρκοκρατίας της Θράκης.

Όπως είναι γνωστό, η Μουσουλμανική θρησκεία δεν επέτρεπε την κατανάλωση αλκοόλ κι έτσι χάθηκε κάθε αμπελουργική / οινοποιητική τεχνική αλλά κι όποια ποικιλία θα μπορούσε να σωθεί. Μόλις στις 14 Μαΐου γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης εν μέσω καραντίνας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Η Φιλοσοφία μας βασίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών με στόχο το πιο φυσικό οινικό αποτέλεσμα. Έχουν αντικατασταθεί βασικά μηχανήματα από το ανθρώπινο χέρι κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, ενώ οι σημαντικότερες αποφάσεις παίρνονται χρησιμοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια της καθημερινής γευστικής δοκιμής ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον αμπελώνα. Ποια είναι η συμβολή του στην επιτυχία;

Ιδιαίτερη τιμή και δέος για το θεσμό. Χαρά που γνώρισα την Πρόεδρο σαν άνθρωπο. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα στις δύσκολες ώρες που περνά. Κατάλαβα από τη συμπεριφορά της, ότι προσέχει πολύ και αναζητά την αλήθεια. Το αίσθημα της ασφάλειας που ένοιωσα μετά ήταν φυσικό.

Το σταφύλι που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των κρασιών μας, προέρχεται αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, έκτασης εκατό στρεμμάτων. Ο αδελφός μου και γεωπόνος, Βασίλης Τάσσου, επιβλέπει την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου καλλιέργειας ανάλογα με την ποικιλία καθώς οι αμπελώνες μας είναι όλοι βιολογικά πιστοποιημένοι.

Η τοποθεσία στην οποία εγκαταστάθηκε ο αμπελώνας παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα που επηρεάζεται από την αύρα του Θρακικού πελάγους και την παρουσία του όρους Ίσμαρος. Με εδάφη τα οποία είναι ερυθρά αργιλοπηλώδη και με μεγάλο ποσοστό από πετρώματα πυριτίου. Ο συνδυασμός αυτός μικροκλίματος και εδάφους καθιστά την περιοχή της Μαρώνειας ως ένα από τα καταλληλότερα αμπελοτόπια της γης.

Tasting

Οι καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελώνων των «Κικόνων» βασίζονται στις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας και της μικρότερης δυνατής παρέμβασης από τον άνθρωπο. Στις ιδιαιτερότητες της καλλιεργητικής μεθόδου περιλαμβάνονται η συγκαλλιέργεια αμπελώνα και βίκου (Vicia). Πρόκειται για τον πλέον «βιολογικό», αλλά και «οικολογικό» τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους (χλωρά λίπανση), ενώ η συμβίωση αμπελιού και βίκου δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ωφέλιμα έντομα.

Άλλη πρωτοπορία των Κικόνων είναι η χρήση της μεθόδου διαμόρφωσης VSP (Vertical Shoot Positioning). Αφορά στο κλάδεμα και κούρεμα του φυλλικού τοιχώματος των κλημάτων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σκιάζονται τα σταφύλια, προστατεύοντάς τα από την έντονη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους. Έτσι, αποφεύγονται τα εγκαύματα στις ρώγες, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε ζεστά κλίματα και επιτυγχάνεται οψίμιση της παραγωγής, δηλαδή τα σταφύλια ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό και έτσι αναπτύσσονται σωστά τα αρωματικά και φαινολικά τους χαρακτηριστικά.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή αρωματική ελληνική ποικιλία, το διάσημο Chardonnay, οι μπορντωλέζικες ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά Αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah. Η σωστή καλλιέργεια των αμπελώνων διασφαλίζεται με την συστηματική επίβλεψη αυτών από τον γεωπόνο Βασίλειο Τάσσου.

 Όπως μας αναφέρατε είστε εξαγωγική επιχείρηση, ποιός είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να προωθηθεί το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό κι εσείς πως τα καταφέρνετε;

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εξάγουμε στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στο Dubai.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούμε είναι πολλοί και πρωτότυποι. Τα social media είναι για εμάς ένας από τους καλύτερους και πιο άμεσους τρόπους προβολής ενώ συμμετέχουμε σπάνια σε εκθέσεις.
Έχοντας δυνατές επιστημονικές βάσεις παράγουμε πολύ υψηλής ποιότητας κρασί που παλαιώνει τόσο για τα κόκκινα όσο και για τα λευκά κρασιά μας. Με τη βοήθεια του συνεργάτη μας, κου Φίλιππου Παπαδάκη, διεισδύουμε ακόμη και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, που έχουν κερδίσει αστέρια Michelin και διοργανώνουμε τυφλές γευστικές δοκιμές π.χ. του δικού μας Chardonnay με αντίστοιχες Βουργουνδίες. Το ποσοστό επιτυχίας μας στη γευστική αναμέτρηση είναι σχεδόν πάντα 100% και μάλιστα εμείς συνήθως έχουμε καλύτερη τιμή. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι πιο δύσκολοι Sommeliers υπεύθυνοι των wine lists των ξένων εστιατορίων ζητούν να προσθέσουν στη λίστα τους τα κρασιά μας.

Πιστεύουμε πως το ελληνικό κρασί αξίζει να βρίσκεται στις καλύτερες λίστες του εξωτερικού, κι όχι αποκλειστικά σε ελληνικά εστιατόρια ως έθνικ (ethnic) προϊόν. Ο γνώμονάς μας δηλαδή, είναι η ποιότητα που προσφέρει κάποιο εστιατόριο κι όχι αναγκαστικά η εθνικότητα της κουζίνας του. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε στην βελτίωση της οινικής εικόνας της χώρας μας και καταφέρνουμε να βγάλουμε το ελληνικό κρασί από την αφάνεια στην εστίαση υψηλού επιπέδου στις πιο γνωστές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

fsjfg

 Τί σημαίνει για εσάς ποιοτικό κρασί;

Στο κρασί τα χρώματα και τα αρώματα είναι θέμα προτίμησης. Η ποιότητα όμως στην επιλογή της πρώτης ύλης και η οινολογική τεχνική είναι χαρακτηριστικά που αξιολογούνται αντικειμενικά. Η ποιότητα λοιπόν έχει να κάνει με τα δύο τελευταία. Ένας οινολόγος, πριν καταλήξει στο αν ένα κρασί είναι ποιοτικό αναζητά τον πολυεπίπεδο αρωματικά χαρακτήρα, την έκφραση της ποικιλίας, το βάθος, τα αρώματα του ν’ αλλάζουν ανάλογα με την αλλαγή της θερμοκρασίας στο ποτήρι, την δυνατότητα παλαίωσης. Έτσι καθορίζεται ανάλογα και η τιμή, οπότε γι’ αυτό υπάρχουν και φιάλες χιλιάδων ευρώ αλλά και πολύ πιο οικονομικές στην αγορά.

Ο καταναλωτής επιλέγει το κρασί σύμφωνα με την ανάγκη του, τη διάθεση του, την ώρα και έτσι είναι. Το κρασί που ήπιε και τον ενθουσίασε είναι το καλό ποιοτικό κρασί. Δεν είναι λάθος τρόπος επιλογής. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο κρασί. Το κρασί είναι απόλαυση.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αρκτούρος: Έστησε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό αρκούδας από παγίδα
Έρχεται ψηφιοποίηση των αδειών γάμου και βάφτισης
Chevron Right