Ελλάδα

Μαρτυρία φοιτητή στο iEidiseis: Επαναπατρισμός εν μέσω καραντίνας – Από την Τουρκία στην Ελλάδα

Ο Λευτέρης Πλακίδας φοιτητής του ΕΚΠΑ μίλησε στο iEidiseis για τον επαναπατρισμό του, την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας τον Μάρτιο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που διενήργησε το ελληνικό κράτος την περίοδο που εφαρμόστηκε το lockdown τον Μάρτιο, μίλησε ο Λευτέρης Πλακίδας φοιτητής ΕΚΠΑ στο iEidiseis. Ο νεαρός φοιτητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στην περιπέτεια που έζησε λόγω του κορονοϊού, καθώς όταν εφαρμόστηκαν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα βρισκόταν στη Σμύρνη της Τουρκίας μέσω του προγράμματος Erasmus.

Στα μέσα Μαρτίου με τα ευρωπαϊκά κράτη να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, το ΕΚΠΑ ειδοποίησε τόσο τον ίδιο όσο και τους υπόλοιπους φοιτητές της περιοχής, ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη.

Παρόλα αυτά, το προξενείο τον ενημερώνει πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του ελληνικού κράτους για έναν μαζικό επαναπατρισμό των φοιτητών.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο Έλληνας φοιτητής πρέπει να επιστρέψει αν επιθυμεί στο σπίτι του με δικά του έξοδα, την στιγμή που όλες οι αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μην το σκέφτεσαι να καλυφθεί οικονομικά το εισιτήριο».

Το προξενείο προτρέπει όμως τον φοιτητή να βγάλει εισιτήριο μέσω των Turkish Airlines, καθώς αναμένεται να γίνουν δύο πτήσεις προς την Ελλάδα. Έτσι, ο Λευτέρης Πλακίδας ακολουθεί τις συμβουλές του προξενείου και βγάζει με δικά του έξοδα ένα εισιτήριο επιστροφής.

Μισή ώρα αργότερα όμως, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ενημερώνει στην συνέντευξη Τύπου στις 18:00 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, πως οι πτήσεις από Τουρκία προς την Ελλάδα απαγορεύονται.

Σε νέα επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη, ο φοιτητής μαθαίνει ότι θα ενημερωθεί προσεχώς, ενώ σχετικά με οικονομική αποζημίωση για την προτροπή που δέχτηκε πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια εταιρεία που έβγαλε το εισιτήριο, καθώς το ελληνικό κράτος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κι ας έδωσε λάθος συμβουλή, λίγο πριν.

Πτήση επιστροφής

Στις 25 Μαρτίου το προξενείο διευκρινίζει ότι στις 27 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί πτήση επαναπατρισμού από την Τουρκία στην Ελλάδα, γιατί «έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που ζητούν να επιστρέψουν», σημειώνουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φοιτητή.

Παρόλα αυτά, προκύπτουν νέα προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχουν διευκρινιστικές απαντήσεις.

Αρχικά, πέρα από την ημέρα της πτήσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης της πτήσης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παραμονή στο αεροδρόμιο, ενώ το εισιτήριο της επιστροφής θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στα άτομα που θα επαναπατριστούν λίγη ώρα πριν γίνει η πτήση.

Σημειώνεται, ότι εκείνη την περίοδο η Τουρκία κλείνει τα ξενοδοχεία και απαγορεύει την παραμονή στα αεροδρόμια των ταξιδιωτών, εκτός κι αν φέρουν μαζί τους μόνο εισιτήριο.

Στην συνέχεια, ο φοιτητής πρέπει να βρει ένα τρόπο να πάει από την Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται η πτήση.

Τελικά, μεταβαίνει με δικά του έξοδα με ένα δρομολόγιο ΚΤΕΛ στη Πόλη και με την μεσολάβηση του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές του επιτρέπουν την είσοδο στο αεροδρόμιο.

Παρόλα αυτά, περιμένοντας μέχρι να πραγματοποιηθεί η πτήση, ενημερώνεται πως πρέπει να καλύψει το εισιτήριο με δικά του χρήματα, καθώς το ελληνικό κράτος δεν καλύπτει τα έξοδα.

Ύστερα από 10 ώρες λοιπόν στο αεροδρόμιο στις 27 Μαρτίου και αφού έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να επαναπατριστούν, πραγματοποιείται η πτήση.

Ο Λευτέρης Πλακίδας σημειώνει αναφορικά με τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, ότι πέρα από θερμομέτρηση την ώρα της πτήσης, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι επιβάτες έπρεπε να φέρουν από μόνοι τους ιατρική μάσκα που ήταν αναγκασμένοι να φοράνε κατά την διάρκεια της πτήσης και ότι το προσωπικό του αεροπλάνο μοίρασε γάντια μιας χρήσης.

Επίσης, όσοι συμμετείχαν στην πτήση συμπλήρωσαν έγγραφα στα οποία ανέφεραν τον τόπο κατοικίας τους, αν έχουν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα, αν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και ούτω καθεξής.

«Ζούσαμε σαν φυλακισμένοι»

Στη συνέχεια, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πούλμαν παρέλαβαν τους επαναπατριζόμενους και τους μετέφεραν στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Stanley».

Εκεί την επόμενη ημέρα, έγινε το τεστ κορονοϊού σε όλους, ενώ την επόμενη ημέρα βγήκαν τα αποτελέσματα.

Μάλιστα, το ξενοδοχείο ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε ότι όσοι ήταν αρνητικοί στο τεστ, μπορούσαν εάν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να συνεχίσουν εκεί την καραντίνα των 14 ημερών με δική τους ευθύνη.

Παράλληλα, όσοι ήταν θετικοί στον κορονοϊό ή αρνητικοί μεν αλλά κατοικούσαν εκτός Αθηνών, έπρεπε αναγκαστικά να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών στο «Stanley».

Παρόλα αυτά, ο Λευτέρης Πλακίδας μιλά για τις συνθήκες και τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της παραμονής στο ξενοδοχείο.

«Ζούσαμε σαν φυλακισμένοι», σημειώνει χαρακτηριστικά χαριτολογώντας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κάθε ταξιδιώτης στο ξενοδοχείο είχε το δικό του δωμάτιο και δεν επιτρέπονταν να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους.

Ακόμη, δεν επιτράπηκε να βγουν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου και απαγορεύονταν να κυκλοφορήσουν εκτός δωματίου.

Επίσης, το προσωπικό τους έφερνε το φαγητό σε ειδικές πλαστικές σακούλες, το άφηνε έξω από το δωμάτιο και χτυπούσε την πόρτα για να το παραλάβουν οι ταξιδιώτες μόνοι τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή. Ταυτόχρονα, το ίδιο συνέβαινε και για υπηρεσίες δωματίου, όπως αν χρειάζονταν μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι.

Επιπλέον, τα σκουπίδια από το δωμάτιο και το φαγητό οι ταξιδιώτες τα άφηναν έξω από την πόρτα τους σε ειδικές σακούλες, ώστε να τις παραλάβει το προσωπικό στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο «πατέρας του ίντερνετ» ασκεί κριτική στο ίντερνετ για τον κορονοϊό
O κόσμος του αθλητισμού «βγαίνει μπροστά» για τον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ
Chevron Right